marți, 14 ianuarie 2020

Vinul Săptămânii La Wine Territory - Winebarul Corporatiștilor Din Pipera Și Băneasa





În fotoreportajul de azi vom vorbi despre vin, mai mult decât despre mâncare. Așadar încep prin a vă arăta un ”winebar vintage”, mai exact o prăvălie interbelică de vinuri unde puteai să bei și direct de la caneaua butoiului, la fața locului. Și mai era un obicei - ”1 leu, burta de vin”. Adică plăteai un leu și beai până te opreai, dintr-o bucată cum s-ar zice. Asta mi-a povestit-o bunicul.


Înainte de 1990 nu am văzut astfel de magazine specializate pentru vânzarea vinurilor și altor băuturi alcoolice, dar ulterior au apărut reluându-se tradiția de dinainte de război. Iar imaginea de mai jos, care reprezintă o postare a ambasadei Suediei pe facebook, mi-a amintit că tot înainte de Revoluție, nu puteai cumpăra băuturi alcoolice până în ora 10. Decât cu șpagă la vânzătoarea de la ”alimentara”.



Dar gata cu amintirile. M-am gândit să încep un nou proiect, este vorba despre ”Vinul Săptămânii”, sub sloganul ”Kiss My Glass”, care va avea două scopuri - de a prezenta atât vinuri cât și winebarurile din București (și nu numai). Îmi amintesc că îmi spunea un român stabilit în Franța, prin anul 2012, să deschid un ”bar a vin”. Însă la vremea respectivă nu se bea prea mult vin ”în oraș”. Era în Centrul Istoric un winebar, Corelli se numea, peste tot erau mesele ocupate, numai acolo era terasa goală. Fetele (și băieții) care voiau să pară cool pe facebook postau la profil poze cu câte o sticlă de bere în față, acum lumea se pozează cu nasul în paharul de vin. Lucrurile au evoluat fantastic de atunci. Iar eu sunt unul dintre puținii oameni care au promovat vinul în mod constant și activ. Sunt mândru că am pus umărul la schimbarea lucrurilor în acest domeniu.






Am decis să încep acest tur al winebarurilor cu Wine Territory, ce se află undeva la intersecția străzii Nicolae G Caranfil cu Șoseaua Pipera (la numărul 2, la parterul complexului rezidențial Herăstrău One Plaza, corp A, ce are și un magazin de jucării Flexibo). De aceea, datorită amplasării, l-aș putea numi winebarul corporatiștilor din pipera și Băneasa.


Wine Territory se află pe latura dreaptă a clădirii. Am ales să încep acest proiect aici pentru că este cel mai nou astfel de local deschis în București, iar unul dintre partenerii asociați este Ionuț Moroianu, un expert cu mulți de experiență în activitatea oenologică. Este și somelier, dar și un bun om de marketing. Știe enorm de multe lucruri despre vinuri, dar și are darul de a ți le povesti și explica, în pofida faptului că nu ești neapărat un ”connaiseurs”, dar dorești să afli cât mai multe despre lumea captivantă și fabuloasă a lui Bachus.


Ceea ce este important de menționat, pe Ionuț îl găsești zilnic la Wine Territory, ceea ce face ca aici să nu fie doar un magazin de vinuri sau un winebar oarecare, ci este locul unde afli lucruri impresionante. Singurul inconvenient este că discuțiile cu Ionuț dau dependență. După o asemenea experiență n-o să mai vrei să cumperi o sticlă de vin și atât, vrei să ți-o descrie Ionuț Moroianu cu expertiza sa în materie oenologică. Este ca un descântec ce face licoarea să fie vrăjită când o torni în pahare. 


Când va veni sezonul cald, ne vom bucura și de o terasă. Până atunci putem sta în interior. Dar nu uitați să sunați pentru a face rezervare înainte, locul este foarte mic, ceea ce-l face și foarte intim.






Vă las în compania câtorva imagini din interior și apoi vom vorbi puțin despre Vinul Săptămânii curente, iar în final veți putea viziona un scurt video în care Ionuț Moroianu vă va prezenta foarte succint câteva idei despre acesta.



















Vinul ales a fost un Syrah (Shiraz) 2017 din gama Selene de la Cramele Recaș din Banat. De menționat că 50% din vinurile acestui producător merg la export.


Degustarea am făcut-o în asociere cu brânză maturată de Praid și prosciutto. A fost exact pe gustul meu. Nu uitați, în final veți vedea un scurt video despre ceea ce vedeți în aceste poze. Cu scuzele de rigoare că filmul nu este de o calitate prea bună deoarece ne-am decis ad-hoc să-l facem, iar cine ne-a ajutat cu filmarea nu a mai făcut-o niciodată cu un telefon ca al meu. Dar importante sunt informațiile pe care vi le oferă Ionuț despre acest Syrah.




Iată ce descriere a făcut Ionuț Moroianu:

”Un vin care trebuie testat si asociat cât mai des, prin prisma bugetului foarte bun dar și a lui ca ansamblu. Mă declar fan al acestui stil, nefiltrat, dar contează foarte mult și zona de proveniență a sa - areal, vie, struguri, influență etc. Nu mai zăbovesc și voi încerca să transmit cât mai fidel ce găsesc în pahar, fiind un vin foarte complex și care cere un pic de muncă. Poate sta pe masă alături de marile vinuri ale lumii cu toată încrederea. Merită! Dar este foarte important de știut cum îl abordam: temperatură, aerare, asociere etc - în funcție de acești factori, vinul își spune povestea diferit.



Vizual – Rubiniu intens (roba merge în zona violacee-roșie-cărămizie, semn că este într-o continuă evoluție, semn bun).


Aromatic – Complex cu arome intense, de la condiment (discret în primul nas), până la nota lemnoasă de la butoi. Fiind un vin nefiltrat aromele sunt ușor de identificat: mure, coacăze negre, cireșe proaspete, este genul de vin care îmbie la poveste, la asociere, la socializare…


Gustativ – Elegant, suav, delicat; am folosit cuvinte mari, știu asta, dar vinul mă obligă ( asta găsesc în pahar). Vorbim despre un vin echilibrat, confirmă nasul și îmi plac notele picante (piper alb) discrete împletite cu nota fructată. Pe final descoperim note cremoase, gemoase (magiun sau marmeladă din fructe de pădure) care lasă o dulceață plăcută, completate cu aciditatea susținută a vinului (ziceam de ansamblu mai devreme: areal, vie, struguri ); toate acestea îl fac ușor de abordat, ușor de băut. Recomand acest vin, pentru că orice masă poate fi transformata într-un regal.” (mai multe detalii despre asociere, în video din finalul fotoreportajului)










Să încheiem într-o notă amuzantă primul episod din noua serie de fotoreportaje ”Vinul Săptămânii - Winebars Of Bucharest”. 



Vom vedea care va fi următoarea descindere și vă mulțumesc că sunteți alături de mine. Kiss My Glass!  (Nu uitați ce este mai important, filmul din final cu recomandările specialistului - somelierul Ionuț Moroianu.)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Poftă Bună de Viață! :)