luni, 3 septembrie 2018

Porchetta Și Ciolan Crocant La Boutique Bistro Gusteria




Ce-avem noi în imaginea de mai sus? O felie dintr-o specialitate italienească din carne de porc ce se numește PORCHETTA sau, cum se mai spune la americani - PORKETTA. 





Am dat de această bunătate cu totul întâmplător datorită faptului că a fost mutată stația de troleu din rondul de la Romană, din față de la magazinul Stefanel (probabil s-au plâns cucoanele care vând aici că le iau sărakii fața) pe Lascăr Catargiu 7, înspre Piața Victoriei, chiar în apropierea unui local nou care se cheamă Boutique Bistro Gusteria.





Acest fotoreportaj este susținut de Adam & Eve Diamonds - experți în inele de logodnă. Clic pentru detalii.






Restaurantul este mic și cochet, proprietatea unui fost asociat al unui mare și renumit restaurant bucureștean de fripturi, și mi-a inspirat videoclipul de mai jos, filmat în New York, pentru că mi-ar plăcea și mie să dansez așa pe trotuarul de la Lascăr Catargiu 7. Și nu doar cu porchetta m-a impresionat Boutique Bistro Gusteria...







Porchetta de la Boutique Bistro Gusteria este adusă la masă cu cartofi sau varză și un sos făcut în casă (29 lei), iar eu am pus alături și o Fetească Neagră ”La Origine” (65 lei) de la Domeniul Urlați din Dealul Mare.


Aici este făcută din cotlet de porc, foarte gustoasă, mie îmi place însă puțin mai grasă. Porchetta provine din provincia italiană Roma, mai precis din orașul Arricia, foarte populară în Roma și Lazio, iar în restul peninsulei este socotită chiar o mâncare de sărbătoare.


Asta și pentru că este destul de dificil de preparat, numai coacerea acestei rulade durând mai bine de opt ore.


În regiunea Lazio este un produs emblematic alături de brânza de oaie pecorino. Porchetta abruzzese este coaptă lent cu rozmarin, usturoi și piper. În Umbria este umplută cu ciuperci tocate, amestecate cu untură, usturoi, sare plus mult piper și fenicul sălbatic din belșug.


Porchetta trevigiana (din Treviso, firește) este făcută din carne de porc de 1 an și conține și vin alb. În Sardinia se numește ”porceddu” și se coace la foc de ienupăr și mirt.


În America de Nord a fost introdusă la începutul secolului XX de către imigranții italieni din Abruzzo și se servește foarte des sub formă de sandviș cu spanac și brânză provolone.


În Canada există chiar și jocul Porketta Bingo unde câștigătorilor li se dă câte o jumătate de kilogram de ruladă porchetta și o bucată de carne. Încasările acestor jocuri merg către asociații de caritate sau pentru susținerea unor echipe de hochei.


Este preparată foarte bine porchetta (600 g) de la Boutique Bistro Gusteria, raportul dintre calitate, cantitate și preț fiind mai mult decât excelent.







Foarte bună porchetta de mai devreme, dar ciolanul copt cu șoriciul crocant este bestial la Boutique Bistro Gusteria, și nu este doar opinia mea, ci și a persoanelor care l-au comandat la recomandarea mea - o doamnă vrea chiar să-și serbeze ziua de naștere aici cu această minunăție în meniul petrecerii. 


Poate veni alături de fasole sau varză sau cartofi, plus hrean și muștar, la un preț de 48 de lei 1 kilogram și jumătate de savoare. 



Eu am însoțit acest ciolan de porc cu un cupaj de Merlot, Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră ”Red Artisan” (100 lei) de la Domeniile Săhăteni din Dealul Mare.


Schweinshaxe se pronunță  [ʃvaɪns.haksə] este un preparat foarte popular în Germania unde se cheamă Schweinsaxn sau Sauhax, iar în unele zone Eisbein. Este o mâncare tipic țărănească, dintr-o carne nu foarte scumpă care se se ține la marinat câteva zile și apoi se coace de la șase până la opt ore.


Versiunea austriacă se cheamă Stelne sau Stotzn și se fierbe cu semințe de chimen și usturoi după care se servește cu muștar, hrean și ardei iute.


Garnitura de varză murată, cumpărată de la Piața Obor, călită, a întregit nebunia delicioasă a ciolanului. La fel, brânza de oaie de pe cartofii copți la cuptor a fost exact ce trebuia.













La desert am avut plăcerea să mănânc o prăjitură cu vișine, de casă (7 lei), cu o cafea espresso (7 lei) și o înghețată de cacao din partea casei.


Trebuie să menționez că se puteau sătura trei persoane la acest festin al cărui preț decent este surprinzător pentru centrul capitalei noastre.




Ghidul Lingurin al Restaurantelor merge mai departe, povestea continuă cu și pentru voi cărora vă mulțumesc din suflet pentru tovărășie. Și vă invit în final la un alt dans din același New York. Poftă Bună De Viață!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Poftă Bună de Viață! :)