joi, 15 noiembrie 2012

Să Fii sănăToan's !


Bunul şi aventurosul meu amic Florin Ghioca - da, cel cu expoziţiile fotografice cu scene din Kenia şi Afganistan, mi-a vorbit încă din vară când a fost ales Pofticiosul Săptămânii şi ne-am ospătat la Antique Bistro & Wines, despre un mic restaurant vietnamez din apropierea cinematografului Patria de pe bulevardul Magheru. Şi eu am trecut de mai multe ori prin faţa peretului din sticlă adulmecând aromele ce ieşeau prin ghişeul de servire a trecătorilor. La început nici nu am observat că sunt şi 3 mese în interior.


Azi am putut studia mai îndeaproape şi interiorul micului restaurant, dar şi aromele din amestecurile gastronomice ale legendarei Asii de Sud-Est. Pentru că azi m-am reîntâlnit cu amicul meu la o parolă chiar în locul cu pricina, restaurantul vietnamez Toan's.


Nefiind un fan al bucătăriei Orientului Îndepărtat nu mă prea pricep la specialităţile astea, fie ele chinezeşti, japoneze, thailandeze, vietnameze etc. Aşadar l-am rugat pe el să aleagă ce să mâncăm, cu menţiunea că eu aş dori ceva mai picant, doar mă ştiţi.



El şi-a luat o porţie de tăiţei (noodles) cu pui (14,5 lei), iar mie mi-a recomandat o supă Pho de vită cu tăiţei (16,5 lei) şi un sandwich Banh Mi (8,5 lei) cu care se mândresc vietnamezii că ar fi fost declarat de nu ştiu ce saituri că ar fi cel mai bun din lume.


Am comandat mai întâi câte o cafea vietnameză (7 lei), pentru că mie îmi place cafeaua ca şi ţuica sau altă băutură spirtoasă, pe stomacul gol. Am băut-o ca de obicei fără zahăr sau lapte, am simţit o aromă distinctă, un iz fin de alune şi vanilie. Florin zicea că laptele pune în valoare şi mai mult această aromă specială.



Am fost întrebat când am comandat supa dacă vreau cu coriandru, am refuzat pentru că nu-mi place prea mult aroma acestuia. Dar am zis că vreau să fie picantă, drept urmare am primit şi un mic boluleţ metalic cu o salsa foarte iute. Spre deliciul meu, desigur!



A fost prima dată în viaţa mea când am încercat să mănânc cu ajutorul beţelor. Vreau să vă mărturisesc că supa a fost delicioasă, am turnat treptat în ea sosul picant, iar ca şi cantitate ne puteam sătura lejer 2 persoane din ce am primit în bol. Eu chiar am lăsat bună parte din carnea de vită şi din tăiţei pentru că m-am săturat şi am vrut să mai las loc şi pentru vestitul sandwich Banh Mi.



Proprietarul acestei afaceri este chiar vietnamez şi ca orice patron are şi "păsărelele" lui. De exemplu, Mai Toan Thang nu le spune celor care trec pragul micului local "clienţi", ci "oaspeţi", iar asta a impus-o şi angajaţilor săi. O altă "ciudăţenie" este că este fericit chiar şi pentru un "like" pe pagina de FaceBook, aşa cum a fost şi atunci când a făcut catering pentru fetele de la concursul Miss Univers, iar acestea au devenit instant fanele Toan's. Apropo de catering, restaurantul face livrări la comandă, suma minimă pentru care se face deplasarea fiind 40 de lei.



Sandwichul a sosit fierbinte, într-o baghetă crocantă făcută chiar de "vietnamezii" de la Toan's. Conţine chifteluţe din carne de porc, lemongrass, castraveţi proaspeţi, murături vietnameze (morcov şi ridiche albă), precum şi nelipsitul... coriandru pe care îl puteţi admira în poze, arată exact ca şi pătrunjelul nostru, este picant şi are o aromă specifică puternică.


La sfârşit am primit din partea casei câte un ceai de iasomie. Credeţi-mă, un digestiv mult mai bun decât un Jag...


Ce mi-a plăcut mult şi mi-a dat încredere în ceea ce mănânc a fost faptul că totul se prepară sub ochii clienţilor, fie ei la ghişeul de afară din peretele de sticlă,


fie cei de la cele trei mese din interiorul invadat de arome şi zgomote ce te transformă într-un balaur gurmand ce ar vrea să înfulece cu mai multe guri deodată.


Florin, mulţumesc pentru o discuţie relaxantă şi o sugestie gastronomică binevenită, să fii sănăToan's! Poftă Bună de Viaţă! :)

 

PS - marele absent al acetui restaurant este desertul, aşa că după ce am plecat de aici m-am dus spre cofetăria Kremschnit de lângă KFC Romană, pe drum neputând să trec indiferent fără să vizitez expoziţia colectivă de grafică de la Galeria Simeza, un desert cerebral delicios pe care vi-l recomand.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Poftă Bună de Viață! :)