marți, 2 octombrie 2012

De la Vodka Boierească la Vodka Prezidențială



Mai ţineţi minte bancul ăla cu rusul care a pescuit peştişorul de aur pe Volga? Să vi-l reamintesc.

Un rus pescuieşte cu barca pe Volga. La un moment dat prinde un peştişor de aur care-i promite, nu-i aşa, că-i împlineşte 3 dorinţe dacă-i promite că-l eliberează. Spre deosebire de român, rusul nu a cerut un penis mai mare şi o maşină de teren cât sufrageria, ci a cerut din start o sticlă de vodkă. După ce a supt-o instant, a spus că a doua sa dorinţă este ca Volga să se transforme în vodkă. Aşa s-a şi întâmplat, iar după ce rusul a băut din fluviul-minune multă, multă, multă vodkă şi-a exprimat şi ce-a de-a treia dorinţă: "şi acu', peştişorule, nu dai şi tu o vodkă mică?".


Distileria "Cristall" a fost înfiinţată în 1901, în Moscova, fiind încă de la început întreprinderea cu cea mai mare capacitate de producţie din Rusia, gama sa numărând pe atunci doar trei feluri de vodcă: "simplă", "îmbunătăţită" şi “boierească”. Iniţial a fost programată producerea a 600 de mii de găleţi de vodcă de înalta calitate anual, dar chiar în prima săptămână după deschiderea distileriei, din cauza cererii foarte mari pentru “vodca purificată”, s-a ridicat problema creşterii producţiei acesteia. Distileria "Cristall" a fost de la bun început un complex industrial avansat, dotat cu echipament modern şi cu un sistem de control al calităţii pe mai multe niveluri, iar clădirea ei este un monument de arhitectură industrială de la începutul secolului al XX-lea, păstrând până astăzi aspectul său istoric. 

 Până în 1914, gama de produse a crescut la cinci: se produce acum vodca “Specială de Moscova", “Vodcă de pâine"," Vin de masă","Gorilka” şi brandy "Zapekanka". "Specială de Moscova" (“Moskva Osobennaya”) este, probabil, cea mai faimoasă marcă de vodkă din Rusia, fiind “proiectată” de marele chimist Mendeleev. Savantul a descoperit că vodka este cel mai bine asimilată de organism când are o tărie de 38%. Autorităţile țării, care taxau vodca în funcție de conţinutul de alcool, au rotunjit cifra la 40% (pentru a uşura calculele) şi au impus-o drept noul standard al băuturii naționale ruseşti. 


La 31 octombrie 1914, distileria a fost închisă din cauza adoptării în Rusia a legii prohibiţiei pentru perioada războiului. O perioadă scurtă de timp cladirea distileriei serveşte drept spital militar, dar interdicţia pentru producerea vodcii nu a fost absolută. “Distileriei Nr. 1”, cum s-a numit iniţial fabrica de alcool “Cristall”, i se permite să producă alcool pentru armată şi “instituţiile de sănătate publică”, să vândă vodcă cetăţenilor străini şi membrilor corpurilor diplomatice, precum şi să onoreze comenzile pentru furnizarea de alcool Franţei. O parte din capacitatea de producţie a fost orientată spre producerea medicamentelor pe bază de alcool. 



 În 1917, guvernul revoluţionar prelungeşte interdicţia privind fabricarea şi vânzarea de alcool. Abia 6 ani mai târziu, în august 1923, Comitetul Central Executiv şi Consiliul Naţional al Comisarilor ai URSS au emis un decret comun privind reluarea producţiei şi comercializării de băuturi alcoolice. Până la 1 ianuarie 1924, distileria produce mai bine de 844 720 de litri de alcool, cu până la 20° tărie (bauturile mai puternice erau interzise pe atunci). Abia din 1925 fabrica a reluat producţia de băuturi alcoolice cu un conţinut de alcool de peste 30°. Prima vodcă produsă de viitoarea distilerie “Cristall” după ridicarea interdicţiei a primit în popor denumirea "Rîkovka" (după numele Ministrului Economiei, Rîkov). 

În 1937, în toate fabricile de alcool din URSS au fost introduse reţete unice standardizate pentru întreaga gamă de produse. Experienţa fostei "Distilerii Nr.1” în fabricarea vodcii din alcool dublu distilat (a brand-ului “Prima-Prima ") se extinde la nivelul întregii ţări. În acelaşi an, din gama de produse ale distileriei încep sa facă parte şi lichioruri din plante (chartreuse, benedictin, Curacao), dar şi lichioruri pentru desert (roz, de ciocolată, de vanilie). 

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, distileria capătă un specific militar. În departamentele sale, în plus faţă de produsele tradiţionale, se fabrică “alcoolul uscat”, iar sticlele de vin si votcă sunt umplute cu cocktail Molotov. În ciuda bombardamentelor (la 22 iulie 1941 în timpul unui raid masiv de avioane germane asupra Moscovei, corpul principal al fabricii a fost aproape în întregime distrus), eforturile dedicate ale muncitorilor distileriei a făcut posibil ca fabricarea produselor inflamabile să nu înceteze. Pentru munca depusă în timpul războiului, distileria a fost premiată cu Steagul Comitetului de Stat al Apărării. 



După cel De-al Doilea Război Mondial, distileria a trecut la producţia de bunuri civile. În 1945 a fost deschis Departamentul Nr.1 care produce băuturi de cea mai înaltă calitate pentru elita Kremlinului. Fiecare sticlă care ieşea din department era însoţită de un certificat cu numele şi semnătura personală ale specialistului, responsabil pentru eliberarea acesteia. 

 În 1953 se naşte celebra vodcă “Stolichnaya”. Autorul ei este un maestru al vodcii de clasă extra, Sviridov. Deja în 1954, această marcă primeşte recunoaşterea internaţională: în timpul procedurii “de testare oarbă", vodca "Stolichnaya" a castigat în faţa faimosului brand “Smirnoff”. A inceput sa se vanda in SUA si Europa incepand cu 1971, si, lucru curios, dreptul exclusive de distributie era detinut de compania Americana “PepsiCo”, obtinut in schimbul dreptului de a construi o fabrica de sucuri si racoritoare in orasul rusesc Novorosyisk. Incepand cu 1991, incep o serie de procese cu privire la apartenenta brandului, si pana astazi inca nu s-a ajuns la un compromis. 




În ianuarie 1987, distileria a primit denumirea sa actuală, "Crystall". În 1993, este înregistrată societatea pe acţiuni "Moscow Distillery Cristall" şi marca sa, ocupând cel mai prestigios loc în topul distileriilor ruseşti. Are un palmares impresionant de premii naţionale şi internaţionale, Grand Prix-uri, medalii de aur şi argint. La ora actuală, “MOSCOW DISTILLERY CRISTALL - SA” exportă vodcă în 35 de ţări , printre care se numără Bulgaria, Franţa, Belgia, Marea Britanie, Germania, SUA, Spania, Italia, ş.a. Pe teritoriul distileriei "Cristall " s-a deschis un muzeu al vodcii în care este prezentată o mare varietate de exponate şi obiecte legate de istoria și evoluția votcii în Rusia. Multe dintre ele sunt de neprețuit, creionând viaţa nobilimii secolelor al XVII-lea și al XIX-lea. Sălile de expoziţie se întind pe o suprafață de 800 m ² și ilustrează istoria dezvoltării industriei de producere a vodcii în Rusia, tehnologia fabricării băuturii naționale a ruşilor și tradiţia servirii vodcii în Rusia. 




DESPRE BRANDUL “PUTINKA” 

 Potrivit creatorul brandului (autorul este un marketolog binecunoscut in Rusia, Stanislav Kaufman), alegand numele pentru vodka, a mizat pe popularitatea preşedintelui rus, Putin. Nu s-au lovit de probleme in ceea ce priveste inregistrarea brand-ului, fiindca “putina” mai este numit, in rusa, sezonul pescuitului, astfel, brandul s-a nascut in 2003, iar in 2007 rabbinatul rusesc a acordat vodcii “Putinka” certificatul “cosher”. 

 DESPRE VODKA “PUTINKA LIMITED EDITION” 

 O capodoperă pentru cei inițiați în arta vodcii! Este bijuteria colecției. O vodcă de o puritate excepțională, produsă doar într-o sută de mii de exemplare în celebrul ”atelier de suveniruri” al distileriei ”Cristall”. Înainte de umplere, fiecare sticlă este clătită cu vodkă pentru a păstra gustul catifelat și puternic în acelaşi timp. Se poate mandri cu un palmares impresionant de premii nationale si internationale, grand-prix-uri, medalii de aur si argint. 

Sănătate! (Nu ştiu cum se fac urări în ruseşte...)






Şi să încheiem cu un banc potrivit: 

 Putin stă de vorbă cu Medvedev şi spune: 
- Vine weekend-ul, ce ar fi să luăm 2 fete, să mergem la saună, sa bem nişte vodkă şi să facem sex? 
Medvedev: 
- În faţa fetelor ?!?



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Poftă Bună de Viață! :)