duminică, 10 februarie 2019

Food Porn Vegan La Sara Green Bistro




Eu sunt un mare carnasier, după cum bine mă știți, dar uneori organismul îmi cere să mă hrănesc cu ceva care să nu conțină carne. Într-o astfel de zi, mi-am amintit de un loc pe lângă care am trecut de nenumărate ori tot amânând vizita.


Pe Bdul Lascăr Catargiu 43a, foarte aproape de Piața Victoriei, se află un fast food (raw) vegan, este vorba despre Sara Green Bistro.






Așadar, am decis ca Ghidul Lingurin Al Restaurantelor Din România să poposească la Sara Green Bistro.


Pentru început am poftit la un hummus Moon (unul dintre cele mai bune mâncate în București) cu tabouleh clasic și lipie cu maia și făină integrală (25 lei). 


Atât de delicios încât m-aș putea obișnui să mănânc în fiecare zi așa ceva. Unde mai pui că am fost întâmpinat de niște vegetariene, atât din staff cât și cliente, la fel de delicioase.


Conceptul acestui restaurant a fost creat și dezvoltat în 2015 de o echipă care a lucrat la procesatorul de carne Cris Tim, iar ceea ce au văzut că se întâmplă în industria producătoare de mezeluri i-a transformat în vegetarieni și antreprenori.


Cică pe când Alexandra era însărcinată cu Sara, viitorul tată, Alex Bădulescu, lucra în industria alimentară deja de patru ani. Întâmplător se ocupa chiar de producția de preparate de tip “ready-meal” pe care le găsim la tot pasul în magazine. Și la fel de întâmplător avusese oportunitatea să meargă în secții de procesare a cărnii (de unde vin toate preparatele de tip mezeluri) și ca tacâmul să fie complet a vizitat și o secție de procesare a produselor lactate, toate completând o experiență care i-a schimbat viața complet.


Ce spune Alex: - Crescut cu ”mănâncă bucățica, lasă restul, sau, mănâncă din ciorbă cărnița și lasă legumele”, ajunsesem să mănânc carne la orice masă și ce nu avea carne, nu mâncam pentru că nu era de mine. La începutul activității în departamentul de calitate al secției de producție, mi se părea că am ajuns în locul potrivit: carne din plin, preparate frumoase, aspectuoase, foarte gustoase și, mai mult de atât, în fișa postului trebuia să gust din toate. Ce mai bucurie: pui sanghai, grătar de purcel, piept de pui la grătar, aripioare picante, șnițel de porc, toate fragede, calde, frumos rumenite, ți se topesc în gură!


Facultatea de control și expertiză a produselor alimentare împreună cu masteratul în managementul calității l-au determinat pe Alex să fie tot mai atent la ce mănâncă și cum sunt procesate, ambalate și păstrate produsele alimentare.


Întâmplarea continuă însă cu mult promovata Black Friday care îi aduce lui Alex în mâini cartea care i-a schimbat întreaga paradigmă despre alimentație, în ciuda studiului și experienței de peste 8 ani de zile în industria alimentară românească: “Studiul China”, studiul care poate fi considerat Grand-Prix-ul în epidemiologie conform New York Times.


Povestea noastră se conturează pe de o parte datorită acestei schimbări brutale a întregii sale realități cu privire la alimentație și mai ales la alimentația sănătoasă și, de cealaltă parte, datorită motivației puternice a lui Alex de a-i oferi propriul exemplu, viitoarei sale fiice, Sara, de unde vine și numele restaurantului.


Astfel, a început să-i încolțească în minte și să se contureze ideea a ceva nou, unic și inovativ în România: mâncare sănătoasă, de origine vegetală, foarte gustoasă și servită rapid. Și cum ideea era nouă și unică pe piață, lui Vlad, coleg și bun prieten din liceu îi surâde ideea de a se implica în noul proiect.


Așa se face că în anul 2015 ia naștere proiectul Sara Green, care la doar câteva luni de la deschidere primește Premiul Special “Pentru cea mai bună idee vegetariană” - titlul și onoarea de a fi “Primul Fast Food Veg din România”, acordat de Asociația Vegetarienilor din Romania.


”Iar premiul ne-a oferit încrederea că suntem pe drumul cel bun și că de aici abia începe cu adevărat jocul.” spune Alex cu mândrie.






La felul principal am testat ”Mr Cheeseburger” (21 lei) compus din chiflă cu maia și spanac, chifteaua din nuci, fasole roșie și ciuperci, de asemenea și castraveți în saramură, roșii proaspete și salată verde, sos tahini, sos mayo și brânză de cocos.


Foarte gustos și nu am simțit niciun moment lipsa cărnii ca pe un defect, totul a fost perfect echilibrat. Cu mult mai bun decât mulți burgeri clasici pe care i-am mâncat. Și chifla a fost excelentă, pentru mine contează mult ca iubitor de aluaturi.


Alex continuă: - Iar timpul ne-a confirmat ceea ce a spus odată Hipocrate: „Există, într-adevăr, două lucruri: să ştii şi să crezi că ştii. A şti înseamnă ştiinţă. A crede că ştii este ignoranţă". De aceea, scopul nostru, al întregii echipe Sara Green este să vă arătam ceea ce noi am ajuns să ştim din interiorul industriei alimentare, să disecăm și să divizăm, să analizăm și apoi să recreăm totul în stilul nostru propriu: să creăm produse  sănătoase, curate (fără aditivi alimentari, conservanți, coloranți etc), foarte gustoase  și, mai ales, pregștite cu dragoste, ca pentru copilul nostru, din materii prime de origine vegetala.


Astfel, prin proiectul nostru, “Sara Green”, am intenționat să aducem pe piață un concept revoluționar: o îmbinare perfectă între nutriție sănătoasă și plăcerea gustului: “Health made tasty”.


Feedback-ul și testimonialele ne atestă împlinirea obiectivului până în acest moment.

Însă noi ne dorim mai mult: să îi ajutăm pe toți oamenii care își doresc să producă o schimbare (la orice nivel ar fi aceasta), să înceapă cu ei înșiși: să își schimbe obiceiurile alimentare, să învețe cum să se alimenteze corespunzător și, mai ales, cum să nu facă concesii de la plăcerea gustului.

Avem într-adevăr o viață, de ce să nu ne bucurăm de toată și să fim sănătoși pe tot parcursul ei? - încheie Alex Bădulescu povestea pe scurt a primului fast food vegan din România, restaurantul Sara Green Bistro.












La desert nu m-am putut abține și am luat două - tort David cu pere și ciocolată (16 lei) și praline cu whisky (12 lei) preparate cu unt de arahide, ulei de cocos și cacao raw. O nebunie. Am apă-n gură acum când îmi amintesc!












Și pentru că Sara Green Bistro îmi inspiră VARĂ, voi încheia acest fotoreportaj cu un videoclip care îmi amintește de acest frumos anotimp.











Ghidul Lingurin Al Restaurantelor Din România merge mai departe, aventura culinară continuă împreună cu voi! Poftă Bună De Viață! (sper să vă placă și melodia de mai jos pe care v-o dedic vouă și frumoaselor vegetariene de la Sara Green Bistro)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Poftă Bună de Viață! :)