joi, 3 ianuarie 2019

Obelix Și Asterix Ar Adora Nominoe - Clătitărie Bretonă




Am plecat în căutarea lui Asterix și Obelix și i-am găsit undeva la doi pași de Piața Victoriei, mai precis la adresa Intrarea (NU strada) Veronica Micle 4, colț cu str. Maltopol. Și apropo de această stradă, cred că este singura care poartă un nume fără prenume. Poate pentru a se ascunde faptul că-l evocă pe Mihai Maltopol, colonel al diviziei ”Tudor Vladimirescu”, formată din trădători, constituită de sovietici și care a luptat în 1944 împotriva României în Nordul Moldovei și Basarabia. Mai există un anume Radu Teodor Maltopol, născut în 1940, pianist de jazz care a rămas în Olanda în 1969 și apoi devenind responsabilul emisiunii Metronom de la Europa Liberă.


Dar să revenim la eroii noștri pe care i-am descoperit în atmosfera și biblioteca restaurantului de clătite bretone Nominoe. De fapt, nu este doar clătitărie, ci și băcănie cu specialități tradiționale din Bretania. Trebuie menționat că în Franța există 400 de localuri cu acest specific.





Să dăm drumul muzicii și să povestim puțin, nu prea mult că ne plictisim.





Mi-am început vizita la restaurantul de clătite bretone Nominoe cu un whisky (12 lei) și o bere artizanală Nominoe (14,5 lei - produsă de Capra Noastră). Cu cipsuri delicioase din aluat de clătite din făină de hrișcă, bio și fără gluten, din partea casei. Au fost atât de bune încât le-am sugerat să introducă în meniu așa ceva, pe care să le poți comanda la o bere ca ronțăială. Dar să vă spun cine a fost acest Nominoe - născut in jurul anului 800 în aproapierea orașului Dinan, în nordul Bretaniei, si trecut la cele veșnice in 851, Nominoë a fost întemeietorul Bretaniei unificate și independente, fiind considerat ”Tatăl Patriei” („Tad ar Vro„). 


Și să nu uit, acest fotoreportaj este susținut de Premier Palace SPA Hotel***** - clic pentru mai multe detalii.





Prima clătită testată a fost una vegetariană (30 lei) cu vinete, dovlecei, ceapă, ardei gras, roșii cu busuioc - toate acestea într-o foaie de aluat din făină de hrișcă bio. Hrișca nu este o cereală, este o plantă ce înlocuiește grâul în regiunile mai friguroase unde acesta are probleme de adaptare. La noi se consumă în mod tradițional în nordul Moldovei (Suceava, Botoșani etc.). Am asociat cu vremea geroasă de afară o Fetească Neagră de la Domeniile Sâmburești (75 lei).


Dar, să revenim la Nominoë - numit guvernator al Bretaniei în 833 de către împăratul Ludovic cel Pios, care credea că va stăpâni mai ușor Bretania cu ajutorul unui supus breton, Nominoë rămâne credincios împăratului până la moartea acestuia, în 840.


După aceea însă, odată cu împărțirea imperiului între cei 3 fii ai împăratului, Nominoë consideră momentul potrivit pentru a redobândi independența Bretaniei și intră în rebeliune împotriva regelui franc Carol cel Plesuv care a moștenit partea de vest a imperiului, Francia Occidentală, viitoarea Franță.


După mai multe bătălii, pe data de 22 noiembrie 845, Nominoë obține o victorie decisivă la Ballon, lângă Redon, câștigând astfel recunoașterea independenței Bretaniei și devenind de facto primul său rege.


Încleștările cu vecinii franci continuă însă și în anii următori, iar Nominoë își conduce oștenii până în inima regatului franc. Moartea îl surprinde în timpul unei astfel de expediții, departe de Bretania, în apropierea orașului Vendome, pe data de 7 martie 851.


Dar Nominoë este și povestea primei „clătitării-băcănii” bretone din București, care și-a deschis porțile pe data de 17 septembrie 2018. 


După cum știți, eu sunt fan TABASCO® brand pepper sauce, iar despre istoria acestui sos v-am povestit pe îndelete AICIOricum, am fost foarte surprins când am cerut și am fost servit. Încă un test trecut cu brio.






O poveste care începe însă cu... 36 ani în urmă, când un băiețel român de nici 8 ani, pe nume Theodor, de abia scăpat din lagărul ceaușist, ajunge împreună cu părinții săi într-un centru pentru refugiați și apatrizi situat la Piriac-sur-Mer, un mic port din sudul Bretaniei. 


O regiune în care își va petrece următorii 11 ani din viață și în care va reveni cu regularitate ulterior, o regiune a Franței cu o puternică identitate, cultură, gastronomie și istorie, dar și cu o natură și o geografie deosebite, care l-a primit și ocrotit la vreme de restriște și pribegie, și de care a rămas profund atașat.


La felul principal am testat clătita Asterix (30 lei) cu jambon, emmental, ou și ciuperci. Împreună cu o salată verde și o vinegretă de casă. Am recomandat de asemenea achiziționarea unor râșnițe speciale pentru piper măcinat proaspăt. Sincer, nu mai concep ca restaurantele care se respectă să nu aibă așa ceva în dotare.



Iată cum și de ce, la începutul anului 2017, în timpul unei discuții cu soția, acel băiețel, devenit între timp om în toată firea, și jumătatea sa, Dana, s-au gândit că ar putea recrea ăi la noi, în România, un mic colț de Bretanie, devenind astfel un fel de „ambasadori” ai acelei regiuni deosebite. Și cum să reprezinți Bretania în afara granițelor sale mai bine decât deschizând o „clatitărie bretonă”? 





Acest fotoreportaj este susținut de Adam & Eve Diamonds - experți în inele de logodnă. Clic pentru detalii.





În acest scop, cei doi au început prin a se forma în meseria de „crepier”, în Bretania, unde în vara anului 2017, au urmat o formare personalizată la „Ecole Creperie Le Roïc”, predată de Maestrul Patrick Rongier. Un om deosebit, care a crezut în proiectul pe care i l-au descris și care a redeschis școala pe care o închisese pentru a o muta în altă localitate, special pentru ei.



A urmat o perioadă lungă de pregătiri în vederea deschiderii acestei prime „ambasade a Bretaniei” în Romania, o perioadă de aproape un an de zile... Un an de demersuri administrative diverse (și la noi în țară, nu sunt puține...), de contacte cu furnizorii, atât români cât și bretoni, de căutare a unui spațiu comercial potrivit pentru acest loc deosebit, de amenajare a acelui spațiu odată găsit, de alcătuire și formare a unei echipe pe măsura ambițiilor acestui loc. 



O perioadă lungă și grea, cu atât mai mult cu cât cei doi tineri antreprenori au trebuit să se împartă între slujba pe care o păstrau în continuare (profesor de engleză pentru ea, director într-o corporație din domeniul auto pentru el) și acest proiect.






Dar după 1 an de zile, s-a întrezărit însă capătul tunelului: spațiul ales era echipat, amenajat și decorat, multiplele autorizații erau obținute, o echipă frumoasă era alcătuită, iar lucrurile deveneau ceva mai simple după ce el a decis să-și ia o perioadă de concediu fără plată de 6 luni, pentru a se putea consacra în întregime și a „pune pe picioare” acest frumos proiect.



La desert am optat pentru clătita Pomme Le Roic (25 lei) cu măr caramelizat, zmeură, caramel cu unt sărat, făcut în casă, și migdale. Cu cidru brut (40 lei sticla/12 lei bolul de 200 ml), premiat internațional.



Iată cum, pe 13, respectiv 15 septembrie, Dana si Theo, împreună cu echipa (Alex, Bogdan, Noemi și Daniel) și un invitat de marcă (însuși Maestrul Patrick Rongier, cel care îi formase în vara anului 2017 la meseria de „crepier”), au organizat 2 frumoase evenimente de lansare în această primă „creperie-băcănie bretonă” din București, iar pe data de 17 septembrie, au deschis în mod oficial mica lor prăvălioară.



O prăvălioară care este o autentică „clătitărie” bretonă, cu „clătite sarate” făcute din adevărata făină de hrișcă bretonă bio, fără gluten în mod natural, ăi totodată și clătite dulci, ambele completate cu umpluturile bretone cele mai tradiționale și, nu în ultimul rând, cel mai bun cidru artizanal breton, elaborat în cea mai veche cidrărie artizanală bretonă încă în activitate (brut, dulce și bio, toate 3 premiate cu medalia de aur la ultimul Concurs Agricol de la Paris), dar și o foarte bună bere artizanala românească, nefiltrată și nepasteurizată (IPA și albă). 


Și totodată o băcănie, din care clienții pot achiziționa atât cidrul și berea sus menționate cât și adevărații biscuiți artizanali bretoni („galettes” și „palets”) precum și bomboane caramel cu unt sărat. În ambele zone, accentul este pus pe produsele tradiționale, artizanale, naturale și bio.


Dar Nominoë este chiar mai mult decît o „clătitărie-băcănie bretonă” (ceea ce deja nu este puțin!). Este o adevărată „ambasadă” a Bretaniei, prin decorul său, prin muzica sa, prin atmosfera sa, prin mica biblioteca alcătuită exclusiv din cărți despre Bretania (atât pentru adulți cât și pentru copii - despre istorie, turism, geografie, pictură, benzi desenate sau frumoasele legende bretone), un loc „care te transportă în spațiu și timp”, asa cum a spus foarte frumos una din primele cliente care i-a calcat pragul; era cel mai frumos compliment pe care Dana și Theo îl puteau primi.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Poftă Bună de Viață! :)