joi, 1 octombrie 2015

Librărie Online la Taverna Pescărească LA ZAVAT



De data aceasta am avut ca invitat la VIP ONLINE pe Alexandru Dem, proprietarul unei mici afaceri, mai exact o librărie online. Și dacă veți avea răbdare să parcurgeți acest fotoreportaj-maraton în întregimea sa, la final vă va aștepta o surpriză delicioasă.


Pe măsură ce am savurat din bunătățile grecești de la Taverna LA ZAVAT din Popa Nan 16, am sporovăit despre cum a ajuns Alex să fie librar pe net.


Apropo de bunătăți, convivul nostru a ales o salată cu creveți la grătar, eu una cu brânză friptă de capră, iar nefasta o salată grecească plină cu măsline, brânză feta, roșii, ceapă, ardei gras, toate presărate cu oregano - un sirtaki de arome.


La toate acestea ne-am răcorit cu un vin rose premium, Cervus Magnus Monte, sec, de la Crama Ceptura din Dealul Mare, sora mai mică a Purcari Winery din Basarabia. 



Crama Ceptura va sponsoriza acest sezon al showului culinar MasterChef România cu gama de vinuri premium Cervus Magnus Monte. 


Vinul nostru are 13% alcool, cu o culoare roz-chihlimbariu, obținut din struguri de soiul Cabernet Sauvignon. Surprinde prin prospețime și tanini ușori, completat de arome de fructe roșii de pădure. Gustativ, are o textură foarte delicată cu final lung. Nuanțele din buchet conferă vinului eleganță și rafinament. Se servește bine răcit. Acompaniază perfect preparatele din pește și fructe de mare, aperitivele, salatele din crudități, carnea albă sau brânzeturile proaspete ușoare.


Alex Dem a lucrat între 1990 și 1998 la Editura Theora, acolo unde a pus pe picioare afacerea cu dicționare și diverse ghiduri. Apoi și-a dezvoltat propria editură care a funcționat până când nu a mai putut face față multor librării care nu plăteau marfa livrată. ”Când trebuia să încasez banii mă duceam și găseam un mare afiș pe care scria FALIMENT. Bineînțeles că deschideau în altă parte sub o altă denumire, legislația românească permite escrocherii legale sub pavăza declarării insolvabilității.” ne spune Alex cu o oarecare tristețe în glas.


Dar el este un luptător și un iubitor al universului cărților, așadar nu s-a lăsat și a deschis o librărie online care are și papetărie, jocuri etc. Exact așa cum erau librăriile în copilăria mea.


Pe această zonă activează alături de marii rechini ai acestui gen de afaceri, librăriile acelea care concurează neloial și activează în stil mafiot, care nu-și plătesc editurile furnizoare, dar își deschid malluri fizice sau online, ca-ntr-un carusel al elefanților monstruoși.


Interesant este că perioada cu cele mai slabe vânzări de carte, pentru Alex Dem, a fost cea de boom imobiliar (2005-2008) când piața era inundată de bani. Probabil că oamenii erau mai interesați să-și cumpere plasme și mașini, de cărți uitaseră cu totul.


Fiul lui Alex a absolvit Facultatea de Automatică, dar s-a asociat cu un prieten și și-au deschis un salon de coafură și frizerie pe str. Căderea Bastiliei din București. Și la numai 23 de ani a reușit să strângă bani să-și cumpere propria garsonieră. Se pare că gena de luptător a tatălui s-a transmis ereditar.


Librăria online va avea în curând un depozit la Slatina de unde vor pleca pachetele în toată țara. De ce la Slatina? Pentru că acolo a întâlnit oameni de treabă care merită niște locuri de muncă, ne spune interlocutorul nostru.


Aoleu ce poftă îmi fac creveții ăștia la grătar! Fac parte dintre preferințele mele culinare! :P :P :P


Povestea Cramei Ceptura începe în 2005, la doar un an după ce se demarează construcția cramei, atunci când s-a degustat primul lot de vin Crama Ceptura.


Azi, după 10 ani de existență, Crama Ceptura are o capacitate de producție de 10 milioane de sticle pe an, o secție de vinificare care asigură prelucrarea a 10.000 de tone de struguri pe sezon, o capacitate de păstrare de aproximativ 6 milioane de litri de vin și echipament tehnologic sofisticat, de ultimă generație.


Totul pentru a se asigura că, de la culesul roadelor până la îmbutelierea vinului și distribuirea lui, se valorifică la maxim cele 14 zile în plus de soare pe care natura le oferă în acest areal.


De mai bine de 10 ani, calitățile deosebite ale vinului produs la Crama Ceptura sunt apreciate nu doar de consumatorii din Romania, dar și de amatorii acestei nobile băuturi de calitate de peste hotarele  țării. Din 2005, din inima podgoriei Dealu Mare, pleacă spre paharele amatorilor de vinuri, cele mai bune soiuri realizate de specialiștii noștri: Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Merlot, Syrah, Muscat Ottonel, Pinot Noir.


Spațiul de vinificare primară a strugurilor, depozitul și cele 2 linii de îmbuteliere a vinului – în sticle și în ambalaj bag-in-box – se întind pe o suprafață de 13.000 mp.


Crama este echipată cu cele mai moderne utilaje ale producătorilor europeni de top, astfel încât procesul de fabricație este aproape în întregime automatizat.


Un rol important în desăvârșirea calităților gustative ale vinului îl are maturarea lui în butoaie de stejar. Vinul ajunge astfel să aibă un gust împlinit și o savoare deosebită. Crama Ceptura deține baricuri produse de dogarii francezi - considerați cei mai buni din lume.


Crama Ceptura folosește sistemul de îmbuteliere la rece care permite păstrarea calităților naturale unice ale vinului și prin care se păstrează intact gustul și aroma bobițelor proaspete, dar și toate substanțele nutritive, necesare organismului.


După ce roadele se umplu de gust și sunt procesate, maturarea și îmbutelierea le amplifică și mențin savoarea plină și inconfundabilă.


Doar așa vinurile acestea își capătă buchetul unic și matur: este gustul celor 14 zile în plus de soare, păstrat și resimțit din plin în fiecare sticlă de vin Crama Ceptura.


Astfel vinul ajunge să fie considerat una dintre cele mai prețioase băuturi de pe Pământ și chiar din Univers. :)


Crama Ceptura se află în localitatea Ceptura, în inima podgoriei Dealu Mare din județul Prahova - una dintre cele mai cunoscute zone viticole din Romania, cu potențial unic de vinificație datorită microclimatului special.


Doar aici soarele scaldă pământurile și, implicit, viile cu 14 zile mai mult în fiecare an, făcând acest ținut ideal pentru cultivarea unor soiuri de viță nobile, asemănătoare cu cele din celebra regiune viticolă franceză Bordeaux.


Condițiile și structura solului permit cultivarea soiurilor europene de struguri Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling Italian, Muscat Ottonel sau Fetească Neagră.


Podgoriile Cramei Ceptura sunt situate astfel încât să absoarbă toată lumina pe care natura o are de oferit ținutului privilegiat din Dealu Mare. Viile acestea au o expunere sudică optimă, iar strugurii de aici se hrănesc cu toată lumina celor 14 zile în plus de soare de la 160 m altitudine.


Poate tocmai de aceea, s-a născut legenda cerbilor. Atrași de căldura acestei zone, regii pădurilor coboară uneori în podgoriile Cramei Ceptura: e încă un semn că vinul de aici a fost înnobilat și că e gata să fie savurat, odată cu toată binecuvântarea soarelui pe care o regăsim, de mai bine de 10 ani, în fiecare sticlă de vin Crama Ceptura.


Crama Ceptura este mândră să-și afirme colaborarea cu Berry Bros. & Rudd, cea mai veche și mai prestigioasă companie distribuitoare de vinuri din Marea Britanie și întreaga lume. Începând cu luna decembrie 2014, pe rafturile magazinelor BBR și www.bbr.com stau, la loc de cinste, două feluri de vin Crama Ceptura: Fetească Neagră din 2012 și Fetească Regală din 2012. Astfel, Crama Ceptura este unicul vin românesc în lista vinurilor distribuite de BBR, cele mai bune din lume.


Cu o istorie de peste 300 de ani, magazinul BBR din centrul Londrei este considerat cel mai luxos distribuitor de vin din Marea Britanie. Furnizor al Casei Regale începând cu Regele George al III-lea, în beciurile secrete ale magazinului își organiza întâlnirile Napoleon al III-lea. Printre clienții de vază s-a numărat Lord Byron, iar vinurile sale au umplut paharele în fatalul vas de croazieră Titanic.


Iată și priveliștea care se vedea de la fereastra de lângă masa noastră. O zi splendidă de toamnă, după cum se poate ușor observa.


Și după cele trei salate delicioase (de data asta eu am devorat-o pe cea cu brânză friptă de capră) a venit momentul să trecem la felul principal și am ales toți cei aflați la masă file de calcan cu dovlecei pe plită și cu sos de unt, vin și usturoi. Slurp! :P :P :P


Vinul asociat nu ar fi chiar cel recomandat de ”specialiști”, dar mă știți un non-conformist care experimentează și mă felicit pentru asta pentru că a fost o combinație demnă de repetat - am ales un Syrah Cervus Magnus Monte tot de la Crama Ceptura.


Syrah Cervus Magnus Monte este un vin baricat minim 6 luni, cu 13,5% alcool, de culoare roșu-granat, intens, clar și strălucitor, cu aromă complexă care sugerează mirosul de prune uscate, coacăze negre și scorțișoară. Posedă un gust amplu, catifelat, suficient de corpolent, cu taninuri moi. Impresionează prin distincție și complexitate. Se servește, de preferință, la temperatura de 16-18°C, în compania vânatului, a brânzeturilor aromate sau a oricărui tip de grătar.


Dar să vorbim și despre vedeta ospățului nostru... Calcanul este unul dintre cei mai frumoşi membri aparţinând familiei peştilor turtiţi, cu corpul plat.


El preferă habitatele moderate calde unde apa nu este prea adâncă, se simt ca acasă pe un teren nisipos, pietros sau mixt , la o adâncime de 20-70 de metri.


O caracteristică specială a calcanului este corpul său în formă de disc. El poate să crească până la o lungime de un metru şi ajunge la o greutate de 20 kg. Cu toate acestea, pe piaţă are, de obicei, o greutate de la unu la patru kilograme.


Calcanii au partea inferioară de culoare albă, iar partea superioară este de un gri închis sau maro şi au pe pielea lor nişte umflături mici, caracteristice, care seamănă cu pietrele. Partea superioară permite calcanului să se adapteze foarte bine la împrejurimile sale şi, prin urmare, este dificil pentru duşmani să îl observe.


Calcanul poate trăi în mod optim până la 22 de ani. Acesta ajunge la maturitatea sexuală în al cincilea an şi depune icre în perioada aprilie-august. Larvele de calcan, la fel ca toate larvele peştilor cu corpul plat, sunt iniţial simetrice şi plutesc în poziţie verticală în apă. Numai în cursul dezvoltării sale, ochiul se mută dinspre partea din spate a capului pe partea cealaltă a corpului. Peştii tineri încep să înoate pe partea lor.


Calcanul este un peşte care vede cu ochiul stâng . El are o gură mare cu mulţi dinţi mici şi ascuţiţi.


Calcanii care provin din Marea Baltică sunt de obicei mai mici şi mai uşori decât alţi membri ai acestei familii de peşti cu corpul plat. Sunt mult mai mulţi calcani de gen masculin decât de gen feminin în toate zonele populate. 


Iată sub ce denumiri îl mai puteți întâlni: latină - Scophtalmus maximus; germană - Steinbutt; engleză - Turbot; franceză - Turbot; spaniolă - Rodaballo; italiană - Rombo chiodato.


Calcanul este întâlnit în toate apele europene din Islanda în Maroc, inclusiv Marea Baltică, Marea Mediterană şi Marea Neagră. Zona principală de pescuit este Oceanul Atlantic de Nord.


Calcanul este un peşte comercial care, din cauza preţului său ridicat de pe piaţă, se dovedeşte a fi o captură de valoare și se pescuieşte cu traule, plase de pescuit şi cu paragate. Pe coasta de vest a Danemarcei este, de asemenea, capturat cu traule speciale trase pe fundul apei.


Este recunoscut la nivel internaţional faptul că orice calcan prins trebuie să fie de cel puţin 30 cm. Calcanul oferit de obicei pe piaţă are o mărime de 45-50 centimetri. 


Trebuie să fii foarte experimentat pentru a prinde un calcan cu undiţa. Alegerea locurilor de pescuit depinde de sezon şi de aprovizionarea cu alimente.


La fel ca şi limba de mare, calcanul este în general considerat ca fiind cel mai bun peşte plat. Carnea sa fermă şi albă are o aromă subtilă, rafinată, iar aroma rămâne proaspătă pentru un timp relativ lung.


Din acest motiv nu este surprinzător faptul că preţul acestor peşti este foarte mare. Acest lucru explică, de asemenea, rolul său important în domeniul pescuitului şi semnificaţia sa economică.


Carnea de calcan este de culoare albă, fermă, şi are un gust distinctiv de nucă. Calcanul este deosebit de gustos atunci când este pregătit în cuptor. Cu toate acestea, nu ar trebui ţinut la cuptor prea mult timp deoarece carnea delicată se poate fărâmiţa atunci când este servit. Gustul “puilor de calcan“ diferă de gustul tipic al calcanilor adulţi. Greutatea ideală este de aproximativ trei kilograme.


Calcanul este cultivat și în crescătorii şi, prin urmare, este disponibil pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, este cel mai gustos în lunile de iarnă. Deci iarna asta știți ce să cereți la Taverna Pescărească LA ZAVAT. :)


Calcanul se poate prepara după preferința fiecăruia, atât la cuptor, cât și prăjit în tigaie sau fript pe grătar. Și nu uitați de vinul preferat. ;)


Invitatul nostru, Alex Dem ne spune că este un fan al bucătăriilor românești și grecești, iar la desert nu contează ce este atâta timp cât este preparat cum trebuie. De data aceasta a ales ”lava cake”, la fel ca și mine, nefasta preferă de câte ori are ocazia tortul Krantz. 


Papionul din imagini este de la ShOOka Design. Nu ezitați să comandați orice model vă doriți. Și nu uitați că în finalul acestui articol vă așteaptă surpriza promisă. :D

















După ce ne-am despărțit de invitatul nostru Alex Dem, am fost la un spectacol foarte bun la Sala Radio. Dacă vedeți pe undeva afișul cu această trupă să nu faceți ceva să nu vă duceți, veți trăi momente deosebite. Mai multe nu vă spun, oricum o imagine face cât o mie de cuvinte. :)




Surpriza despre care vă spuneam este următoarea - puteți câștiga o masă delicioasă pentru 2 persoane la Taverna Pescărească LA ZAVAT (când veți putea bea și vinurile premium Cervus Magnus Monte) și o carte culinară în valoare de maxim 50 de lei oferită de librăria online a lui Alex Dem. Tot ceea ce trebuie să faceți este să răspundeți la întrebarea de mai jos:


Cu ce firmă britanică a început să colaboreze Crama Ceptura în luna decembrie 2014 și ce vinuri comercializează prin acest partener renumit?


Răspunsurile vor fi trimise la colaborare@e-restaurant.ro până la 15 octombrie 2015 și vor fi desemnați 3 câștigători care vor beneficia fiecare de o masă pentru două persoane la Taverna Pescărească LA ZAVAT și de câte o carte în valoare maximă de 50 de lei de la secțiunea GASTRONOMIE. Succes! :)


Și acum o dedicație muzicală pentru cititorii noștri, pentru gospodarii de la Taverna Pescărească LA ZAVAT, pentru creatorii vinurilor Cervus Magnus Monte și, nu în ultimul rând, pentru invitatul nostru - Alexandru Dem.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Poftă Bună de Viață! :)