marți, 25 noiembrie 2014

SofistiCAT la Taverna Pescărească LA ZAVAT



Proiectul nostru ”Amintiri din Copilărie” aka ”Old Toys” a continuat cu o întâlnire sofistiCATă la Taverna Pescărească ”La Zavat” din Popa Nan 16, lângă Foișorul de Foc.


Adică am depănat amintiri împreună cu Candice și Adrian - un cuplu sofistiCAT care a împlinit de curând 22 de ani de căsnicie. 


Și pentru ca gândurile să capete fluență le-am ”fezandat” cu câte o țuică de prună din Argeș. Aceeași pe care o beau cu mare plăcere încă din 2011 - e dificil să găsești un produs cu o calitate constantă în timp.


Candice este dezvoltator imobiliar, adică investește în construcția unor clădiri pe care mai apoi le vinde. Adrian se ocupă în principal cu importul uleiului de măsline din Spania. Și amândoi au un hobby sofistiCAT - o felisă, adică o crescătorie mică de pisici de rasă din a cărei exemplare le aleg pe cele mai valoroase și merg cu ele la prezentări și concursuri în întreaga lume. Cred că acești oameni reprezintă foarte bine ceea ce ar trebui să fie clasa de mijloc din România.


Țuica a făcut să devorăm, de-a dreptul, delicioasele antreuri ale gastronomiei grecești la care bucătarii Tavernei ”LA Zavat” se pricep fiind niște artiști culinari talentați. V-o spune un om care a fost în acest local de vreo sută de ori în ultimii 3 ani.


Candice provine dintr-o familie ce făcea parte din protipendada societății anterevoluționare, tatăl său fiind aghiotantul renumitului general Gușă care a fost în prim-planul evenimentelor din Decembrie 1989. Ea era condusă la școală de mașina cu șofer a tatălui său.


Adrian este fiul unei familii modeste prin comparație cu cele descrise mai sus, ambii părinți fiind profesori. 

Să vă spun câte ceva și despre bunătățile cu care ne-am desfătat printre amintirile depănate.


Avem aici o porție de crochete cu brânză de capră pe pat de rucola. Au fost aduse însoțite cu un sos alb cremos care a fost genial și în combinație cu midiile pane. Recomand restaurantului să-l servească și la acest fel de mâncare. Și să fie bine aprovizionați cu vin pentru că se cer udate din belșug toate acestea. Slurp!


Imaginea de mai sus îi înfățișează pe Candice și pe Adrian la primul lor chef/bairam/ceai împreună în anul 1985 la Mircea Radu acasă (acel Mircea Radu de la TV). Erau elevi la Liceul ”Zoia Kosmodemianskaia”, actuala Școală Centrală de la Grădina Icoanei unde am învățat și eu un trimestru în clasa a 11a și am avut ca dirigintă o profesoară de chimie care se bărbierea pe față. În 1986 au fost la primul film împreună, rula ”Desculț în parc” la Cinema Scala - au fost la matineu, au luat bilete la separeuri și s-au pupat tot timpul. După mulți ani au văzut și filmul.


Repet, midiile cu sosul acela au fost mai bune ca niciodată. Așa mi-am descoperit o nouă pasiune culinară. Mmmmm...


Cei doi s-au îndrăgostit și s-au iubit mult, așadar s-au decis să se căsătorească, chiar dacă nu terminaseră facultățile la care studiau. Acesta a fost un pretext pentru care ”soacra mică” să nu fie de acord cu acest mariaj, cauza reală fiind faptul că Adrian nu făcea parte din acel cerc de copii de generali și nomenclaturiști de unde ar fi trebuit să fie ”extras” un ginere conform ”standardelor”.


Insist, luați cu sos alb! :P :P :P


”Soacra mică” a recurs la un șantaj murdar, după părerea mea un părinte nu ar trebui să facă așa ceva copilului său - a retras orice sprijin financiar acordat fiicei sale pentru ca problemele traiului dificil s-o facă pe Candice să se despartă de Adrian.


Țațiki. Țațiki. Țațiki. Țațiki. Țațiki. Ca un val de Mediterana.


Celor doi tineri nu le-a păsat de piedicile puse, ba, din contră, le-au considerat o provocare și și-au continuat viața ca pe o aventură nebună, dar frumoasă. Candice a dat meditații de limba engleză și au trăit. Și s-au iubit.


Salata de vinete grecească, cu brânză feta și puțin usturoi, a fost în topul preferințelor invitaților noștri de la ”Amintiri din Copilărie - Old Toys” la Taverna Pescărească ”La Zavat”.


Cum era șlagărul acela vechi cu ”fericirea are chipul tău” ? 


Am ales un vin alb, sec, ”Făurar” de la crama Davino din Dealul Mare - în opinia mea este vinul cu cel mai bun raport calitate-preț dintre produsele oenologice românești aflate pe piață în momentul de față.


Vinul alb și sec l-am potrivit de minune la felul principal. Felul principal este...


Felul principal este pește ”lup de mare” perpelit în folie cu garnitură de skordalia gratinată cu cașcaval. Skordalia este un soi de piure de cartofi cu puțin usturoi, mâncare foarte populară în Grecia.


Candice și Adrian și-au construit și consolidat fericirea pas cu pas cucerind încet teritorii fantastice ale vieții.


Sănătate și noroc, oameni buni!


La un moment dat, Candice a dorit un cățel. Adrian i-a explicat că este foarte complicat să ai grijă de un câine, trebuie să-i aloci foarte mult timp, ar fi mai bine să crească o pisică. Atunci, ea, nedorind pisică, a spus că vrea numai dacă-i aduce una dintr-o anumită rasă, una ”albastră” precum cea din imagine, de negăsit pe atunci în România.


Iată o masă strălucitoare ca o Sărbătoare de iarnă. Mie asta îmi inspiră.


După mai bine de un an Adrian îi aduce soției sale exact pisica dorită tocmai din Ungaria. Apoi i-au adus și un motan ca să nu fie singură, iar cuplul pisicesc au făcut pisoiași pe care cei doi protectori nu s-au îndurat să-i dea și astfel a început să prindă contur felisa despre care v-am spus la începutul acestui articol.


Amintirile, gândurile și poveștile ne-au prins în vraja lor. Învăluiți de aromele bucătăriei elene ce ne poartă imaginația spre vacanțe trecute și viitoare.


Așa am aflat că pisicile pentru dezvoltare unei felise se vând cu 5.000 de euro, de exemplu, iar cele care vor fi doar un prieten jucăuș în casa cuiva cu numai 1.500 de euro, cumpărătorul având ca obligație, în acest caz, sterilizarea exemplarului.













Adrian este în momentul de față președintele asociației celor care se ocupă de creșterea pisicilor de rasă în România.




Ei au mai trecut prin momente grele atunci când s-au decis să nu mai vândă casa pe care au construit-o mutându-se acolo pentru că le-a plăcut prea tare, iar banii pe care-i mai aveau, 50.000 de euro, i-au investit pe toți într-un teren. Au rămas fără lichidități, dar prețul terenului creștea galopant și nu se îndurau să-l vândă. Iarăși au trăit din meditațiile la engleză. Greu, dar aveau un scop. Pe care l-au atins - au decis să dea terenul atunci când prețul acestuia a ajuns la 250.000 de euro, tranzacția s-a făcut în ultimele momente de glorie ale bulei imobiliare, după care piața s-a blocat și a urmat o liniște mormântală în acest domeniu. 


Deci să bem pentru inspirația în business a celor doi invitați ai noștri!









Ospățul s-a sfârșit cu o simfonie mediteraneană în farfurie - portokalopita, o plăcintă cu portocale.











În încheiere nu pot să vă urez din partea noastră, a invitaților noștri, a Tavernei ”LA Zavat” și a pisicilor despre care am bârfit mai sus, nu pot să vă urez decât Sărbători Fericite și un 2015 mai inspirat și mai bun decât 2014!




Să ne revedem sănătoși după alți 22 de ani! :D


PS - caricatura de mai jos a fost postată pe FaceBook de către Adrian cu dedicație pentru Candice, replica acesteia fiind ”chiar și părul este ca al meu în desenul ăsta”. ;)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Poftă Bună de Viață! :)