sâmbătă, 30 noiembrie 2019

Horoscopul Coolinar & gAstronomic - Decembrie 2019





BERBEC

Ce-ar fi fost acest horoscop fără primii gospodari ai zodiacului? Luna decembrie vă găsește ca de obicei entuziasmați și pofticioși ca pe balcanici în fața borșului.  Pur și simplu nu mai aveți răbdare, dragi berbeci, să mergeți să asomați porcul ăla mai ceva ca-n vestul sălbatic, să încingeți un grătar și să pârliți niște șorici iar doamnele zodiei să toace niște usturoi pentru toate felurile de cârnați tot așa cum le toacă mărunt gura despre tot ce mișcă-n scara blocului.

Ce rămâne de făcut? O țuiculiță sau o pălincă de băut, în funcție de zonă. Astrele vă sfătuiesc s-o fierbeți cu puțin piper și zahăr.

Recomandare culinară: o bârfă ca la carte lângă ceaunul cu pomana porcului despre toți vecinii ăia care habar n-au să lege o piftie sau să facă un cozonac care să nu fie sfărâmicios.


TAUR

Ce-ar mai fi de zis? Când zici Taur, zici tot. Tradiționaliști și organizați cum sunteți, pe voi nu vă pot lua prin surprindere Sărbătorile ca iarna pe primăria Bucureștiului. Voi deja ați aranjat borcanele de zacuscă și de murături în cămară de acum o lună, masa de Crăciun va fi în parametri și nu va lipsi nimic. Sarmale, cârnați, șorici, lebăr, friptură, salată de boeuf cu boeuf, cozonaci, totul ca la carte. Este totul la fel de palpitant precum campania electorală a lui Iohannis. Da.

Sfatul astrelor, iubiți Tauri, este să nu vă transformați chiar voi în ruda aceea pe care n-o înghite nimeni la masa din familie. Încercați să animați puțin atmosfera cu niște icre la aperitiv și nucă în loc de rahat în cozonaci, poate chiar niște mac. Cum ar zice niște oameni care habar n-au ce-i aia bucătărie, a little goes a long way.

Recomandare culinară: îndrăzniți cu un ardei roșu de data aceasta lângă sarmale.




GEMENI

Neastâmpărații culinari ai zodiacului care parcă ar mânca niște sarmale, dar să fie de curcan, salată de boeuf, dar să fie cu pui, niște cârnați, dar să fie de căprioară, niște cozonac dar să fie panettone, niște vin roșu, dar mai bine un roze.
Invitatul acela aparte care trebuie să aibă un meniu special, conceput doar pentru el, bucuria gazdelor, nu altceva...

Astrele sunt de partea voastră și de data asta și în loc să fiți dați afară cu tot cu panetoane în brațe, o să fiți primiți cu căldură și bucurie pentru că nimeni nu știe să facă niște cadouri mai frumoase decât știți voi. Dacă înțelegeți ce vreau să zic.

Recomandare culinară: Când nu știți ce să faceți, luați cu pâine. Nu știm ce e în cârnați? Puțină pâine. Lebărul ăla are o culoare de asfalt? Puțină pâine.


RAC

Delicați și sensibili cum îi știm, racii vor ține postul Crăciunului inclusiv de Crăciun. Ei oricum sunt vegani, raw vegani, au o intoleranță la lactoză, la gluten, le miroase gura de la usturoi, îi arde pe stomac de la vișinată, se-ngrașă de la atâtea calorii. Cumva masa de Crăciun e o corvoadă pentru ei fiindcă se gândesc că cineva a murit în farfuria lor și se simt obligați să fie prezenți, dar plini de bun-simț nu or să refuze și vor alege cu grijă foile de varză de pe sarmale pe care or să le mănânce cu puțină mămăligă.

Sfatul astrelor e să luați un colebil, să puneți puțin mai multă apă în șpriț pe lângă lacrimi și totul o să fie bine, treceți voi și peste asta.

Recomandare culinară: Puțină. Puțină zacuscă. Zacusca nu are suflet, iar zacuscă de regrete încă nu s-a inventat, dar nu e niciodată târziu. 




LEU

Cineva trebuia să fie adevărata gazdă a petrecerii, maestrul de ceremonii, șeful la bucate, cine altcineva decât leul? Leul se va plimba ca un mic general printre oale și tigăi dând directive, aruncând puțină sare ici, nițel cimbru dincolo, oleacă de tarhon prin ciorbă și multe critici în toate părțile chiar dacă e singur în bucătărie. Oricum se va descurca de minune în a pregăti tot ce trebuie pregătit cu o grație și un aer dramatic de soprană.

Sfatul astrelor e să vă mai dați jos de pe scăunelul ăla din capul mesei care e clar al vostru și să mai mâncați niște friptură, să beți o Fetească Neagră  cu restul invitaților, mai ziceți o snoavă, mai luați o pauză.

Recomandare culinară: Toleranță și răbdare cu o țuică în pahare.


FECIOARĂ

Fecioara, ca în fiecare an, se va simți copleșită de eveniment. Va întra într-o stare de anxietate încă de la începutul toamnei, stare care se va acutiza și va atinge apogeul când se aprind luminițele.
Luna decembrie le va găsi pe fecioare lustruind tacâmurile, spălând toată vesela, geamurile, dând cu mopul pe după frigider și ștergând de praf toate bibelourile.
Apoi după ce va aranja totul impecabil de la șervețele și pahare până la felia aia de gogoșar de pe salata de boeuf, va remarca o pată pe fața de masă și va leșina.

Sfatul astrelor e ca atunci când simțiți că nu mai faceți față și nimic nu e la locul lui, să luați o bucățică de cozonac sau eventual să chemați un prieten leu care să țipe la cineva poate așa vă revine glicemia în parametri normali.

Recomandări culinare: o salată de valeriană, un Valium, o morfină dacă scapă cineva vinul roșu pe covor.




BALANȚĂ

Balanțele se vor uita melancolic pe geam și vor ofta cu gândul la o cină la Maxim's. Dar undeva în  perioada interbelică cu ele îmbrăcate în catifeluri scumpe, mănuși până la cot și un portțigaret între degete. Sau poate în fața unui șemineu la o cabană la munte cu o sticlă de Krug Clos și muzică în surdină. Orice clișeu care să conțină ceva vechi, ceva scump și ceva romantic.

Sfatul astrelor e să lăsați melancolia deoparte și să vă puneți atitudinea de steluța din vârful bradului care v-a consacrat. Exact, dragi balanțe, dacă tot nu puteți să fiți unde vă doriți, atunci e cazul să fiți peste tot și să vă transformați în musafir degustător. Puțin lebăr la Ionești, un șorici la Popești, o sărmăluță la Georgești și-un vin roșu la voi acasă că deja s-a făcut seară, uite ce târziu este, mai vine omul, da' mai și pleacă.

Recomandare culinară: niciuna. Serios. Niciuna. Oricum știm cu toții că neputând să vă decideți, o să mâncați de toate, așa că e inutil orice sfat.


SCORPION

Scorpionul cel intens va pregăti o cină de Crăciun cu adevărat de neuitat. Totul va fi condimentat și aromat, curcubeu pe cerul gurii și artificii pe tavan. Habanero în sarmale, jalapeños în cârnați, șapte feluri de piper în sosul de la friptură. Să nu-mi ziceți mie Marghi dacă n-or să pună și niște chilli în cozonac. Totul plăcut înțepător.

Sfatul astrelor este dragi Scorpioni că nici nu are rost să vă chinuiți atât de mult cu vreo cină când puteți să fiți chiar voi cina. Asta nu înseamnă că arătați ca porcu', ci că sunteți foarte apetisanți.

Recomandare culinară: cuișoare. Nu, nu de la dedeman ca să agățați leagănele plăcerii prin casă, ci alea de la raionul de condimente din mega, potoliți-vă. Trebuie să puneți și în vinul fiert ceva.




SĂGETĂTOR

Săgetătorii vor fi o prezență absolut încântătoare de Sărbători. Joviali și atoatecunoscători, o calitate mereu apreciată de cei din jur, nu se vor sfii să guste din șorici, și din slană, și din lebăr, hai și puțină brânză de burduf în timp ce vorbesc despre dezvoltarea personală prin tehnici de preparare a ceaiului.
Toate bune și frumoase până la piftie. Cumva Săgetătorul, pus față-n față cu piftia, este precum căprioara în fața farurilor. Piftia este nemesisul Săgetătorului, nu știe cum să reacționeze la ea.

Sfatul astrelor: pentru a nu aluneca într-o tragedie shakespeariană când veți da cu ochii de piftie, căci ea va fi acolo, încercați o tehnică de respirație alternând o gură de palincă cu o gură de aer, o gură de palincă, o gură de sarmale.

Recomandare culinară: orice, dar nu piftie.


CAPRICORN

Capricornii sunt acele persoane care vor trăi visul balanțelor de a ajunge la Maxim's. Ei nu se vor amesteca cu restul de plebe a zodiacului, ei sunt speciali și-și vor face un selfie cu terina de curcan, un insta story cu un foie gras și o poză pe Snapchat cu mușchiulețul de vită cu urechi de urs. Iar după toate astea vor realiza că de fapt sunt singuri la masă și n-are cine să crape de ciudă decât ei.

Sfatul astrelor este să nu repetați  istoria și de Anul Nou și să vă plătiți din timp Vanghelionul. Astfel n-o să mai stați singuri, aroganți și triști la o masă, ci singuri, aroganți și triști la o masă împreună cu alte persoane care nu vă plac, dar măcar aveți cui să vă dați mare că ați mâncat creme brulee la Paris.

Recomandare culinară: dacă ajungeți la Maxim's vă roagă balanțele să gustați și pentru ele niște profiterol. 




VĂRSĂTOR

Boemi și plecați în alte dimensiuni, Vărsătorii vor reveni în sferele noastre ortodoxe undeva pe 24 decembrie când își vor aduce aminte că parcă vine ziua cuiva, nu - nu a lor, dar a cui? Și brusc vor realiza că e Crăciunul. Fiindcă ei respectă toate tradițiile, culturile și religiile, or să facă la aperitiv niște humus cu jumări, sărmăluțe dolma cu smântână, sushi cu bucățele de sângerete și tom yum cu borș.

Sfatul astrelor este dacă nu vreți să vă ia totuși prin surprindere Crăciunul și să mâncați bomboane de pom cu șorici... Deja în momentul ăsta Vărsătorii s-au apucat să felieze șoriciul și să topească ciocolata așa că astrele nu se mai bagă, ce rost are?

Recomandare culinară:  vă puteți permite orice fel de exuberanță gastronomică, practic voi ați inventat bucătăria chinezească cu puiul cu aromă de pește, cine ce mai poate comenta?



PEȘTI

Ajunul Crăciunului îi va găsi pe ai noștri Pești plecați nu după fluturi și vată pe băț cum au văzut ei prin statusuri la diverse domnițe, ci după brad în piață. Cum, necum,  drumurile îi vor purta cumva independent de voința lor la terasa Obor unde fără rușine vor da gata un carton de mici cu muștar și pâine și vreo două trei beri. Și de parcă n-ar fi fost suficientă această aroganță, o să intre puțin până la alimentara cu produse de Sibiu să-și ia niște cârnăciori și-o franzelă din care să mai ciugulească în mașină.

Sfatul astrelor este dacă picați totuși în păcatul micilor, să nu păreți sătuli când ajungeți acasă. A, și tot astrele vă dezvăluie un secret, sarmalele sunt tot niște mici ascunși în varză. BOOM!

Recomandare culinară: dacă tot v-ați dus până în hală la Obor, nu fiți așa și luați pe lângă bradul ăla și niște slană cu boia și ceapă roșie de la tarabă să fiți sigur că dacă vă bănuiește familia că ați mâncat cine știe ce pe te miri unde, măcar aveți cu ce să-i faceți să vă ierte.




În final, vă salută gAstroloaga de serviciu și vă așteaptă peste o lună cu noi vești din cer,
așadar Marghi vă pupezează și vă dedică un colind pe care-l puteți vedea și asculta un pic mai jos!




PS - toate imaginile sunt de la CEL MAI BUN RESTAURANT ROMÂNESC din București, adică de AICI.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Poftă Bună de Viață! :)