luni, 9 decembrie 2019

Restaurănțescu La Prăvălescu




Îmi trebuia un prelungitor și am plecat să-l cumpăr de la un magazinaș de pe strada Mendeleev, singurul loc din zona Pieței Romane de unde poți să iei așa ceva și tot felul de alte chestiuțe tehnice. Și uite așa am văzut că băcania ”La Prăvălescu” s-a mutat la numărul 29 de la mai vechea adresă (care este de închiriat) și s-a extins cu un restaurant ce are două saloane - unul la parter și o ”sufragerie” la etaj. Puteți vedea o mulțime de imagini în finalul acestui fotoreportaj + o surpriză. Wink, wink!





Așadar, Ghidul Lingurin a vizitat restaurantul ”La Prăvălescu” din strada Mendeleev 29, la numai doi pași de Piața Romană.




Am avut noroc să găsesc o măsuță, localul era foarte aglomerat, fiind ora 14,00 și erau foarte mulți tineri corporatiști care prânzeau. Mi-am început și eu prânzul cu o palincă (excelentă, nu peste tot e bună) și o bere Capra Noastră IPA (15 lei fiecare). Apropiindu-se Crăciunul, mi-am amintit de Sărbătorile de iarnă de dinainte de 1990...





Ceva ce nu găseai în meniurile restaurantelor de pe vremuri erau salatele ca antreuri. Găseai doar pe cele însoțitoare - de roșii cu castraveți, de varză sau de murături. 


Mie mi-a făcut cu ochiul în deschidere o salată cu brânzeturi maturate, măr, roșii uscate, smochine, nuci, fenicul și salată verde (26 lei). Am asortat o Tămâioasă Românească ”La Cetate” de la Crama Oprișor din Oltenia, un vin demisec și ușor parfumat și aromat (85 lei).


Apropo de smochine, acestea nu sunt fructe, ci sunt florile smochinului care se ”deschid” în interior. Drept pentru care polenizarea se face doar de o anumită viespe printr-un proces foarte complex. Când am aflat despre cum se desfășoară aceste lucruri m-am gândit cine și cum a putut să conceapă o astfel de minune. 


Dar mai bine tac și las fotoreportajul să spună ce are de spus. Că eu încep să filosofez și s-ar putea să ne cadă mai greu decât carnea de porc.



Proiectul ”Ghidul Lingurin Al Restaurantelor Din România” este susținut de Clinica Stomatologică ”Life Dental SPA”.
 DENTAL SPA este un concept nou în România, dar foarte popular în Occident, în special în Statele Unite. Asocierea dintre medicina dentară cu diferite terapii și tratamente de relaxare aduce cu sine o nouă imagine în ceea ce privește abordarea actului medical: o viziune plăcută, interesantă și ușor acceptată de pacienți. Folosirea materialelor biocompatibile, de ultimă generație, tratamentele inovative (cum este cel cu laser) totul este conceput astfel încât pacienții să beneficieze de servicii premium, personalizate și fără durere.


Clinică Dentară Laser
🏠 Adresă: Bd. General Gheorghe Magheru, nr. 1-3, et. 1, sector 1, București (Clădirea Magheru One)
📞 Telefon: 0785.279.564
✉️ E-mail: office@lifedentalspa.ro















Dacă tot mi-am potolit foamea și am comandat felul principal, am zis să nu pierd timpul să explorez puțin noua locație ”La Prăvălescu”.


Iată că în această casă a trăit pictorul Ștefan Luchian. Un motiv bun ca această stradă să-i poarte numele (nu există nicio stradă în București care să-l onoreze pe marele nostru pictor). Chiar dacă Dimitri Mendeleev a fost un om de știință și a creat patentul clasic al vodcii rusești, cu 40% alcool, aș prefera ca strada să-l comemoreze, totuși, pe talentatul artist român.


Și am intrat la băcănie...


...unde m-au întâmpinat bucăți mari de carne ce-și așteptau doritorii spre desfătare. Doritorii ce nu țin post în această perioadă.



Iată și vitrina cu dulciuri de casă care pe mine nu mă încântă pentru că eu sunt fanul prăjiturilor de cofetărie - Foret Noire, Joffre, Boema etc.









După ce ați admirat abundența vitrinelor de la băcănia ”La Prăvălescu”, delectați-vă cu un documentar despre magazinele (f)alimentare de dinainte de 1990. Enjoy...







La felul principal (sau cum se spune acasă - felul doi de mâncare) am ales un mușchiuleț împletit, de Mangaliță (acest porc ce mă face să mă simt vinovat că am mai mult colesterol decât el), înfășurat în șunculiță afumată (60 lei), iar ca ”garnitură” am preferat o porție de tagliatelle cu ciuperci de pădure hribi, parmezan, sos de trufe, unt și vin (36 lei). Am fost cel mai deștept - am făcut o alegere foarte inspirată.


Mai ales că am asociat și un vin genial, mai exact ”Drăgaica Roșie” (125 lei) tot de la Crama Oprișor din Oltenia, un cupaj de Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz și Pinot Noir.


Combinația asta de mâncare cu vin a fost... GROZĂVESCU, trebuie musai să încercați cu prima ocazie. Să nu ziceți că nu v-am spus. Ce nu a fost grozăvescu a fost faptul că nu aveau deserturi la restaurant, ci ar fi trebuit să-mi iau de la băcănie și să mănânc pe stradă sau acasă.


Și nu uitați că în finalul acestui fotoreportaj vă așteaptă o surpriză. Wink, wink!














Și iată și un documentar despre restaurantele de ”atunci”. Ah, apropo de acele vremuri - la fabrica de băuturi alcoolice din Covasna au produs un gin căruia i-au pus denumirea... Covagin. Vă dați seama ce glume făceam pe la chefuri?




















Mulțumesc că ați fost alături de mine și de această dată. Ghidul Lingurin al Restaurantelor din România merge mai departe pentru a vă prezenta noi aventuri coolinare. See You Spoon! Poftă Bună De Viață! Surpriza e mai jos puțin. Și v-o ofer cu toată dragostea și prietenia!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Poftă Bună de Viață! :)