marți, 20 octombrie 2015

Pupăza din Tei


”M-am născut într-o zi de noiembrie. Probabil friguroasă și ploioasă, nu-mi mai amintesc exact. Din clipa aceea bietul meu frate nu a mai avut nicio șansă, să fii copilul mai mic și FATĂ era ca și cum participam singură la toate competițiile. Mama a fost o femeie extrem de cochetă și distinsă ceea ce înseamnă că am avut la dispoziție muuuulte perechi de pantofi de stricat și rochii de tăiat. Caracterul nonconformist și-a arătat mugurii devreme.”



”La 4 ani fugeam de acasa cu prietenul meu de pe atunci, Kucky, un băiat provenit dintr-o familie de sași, vecini cu noi. Vă imaginați panica si căutările greoaie și disperate ale tuturor cunoștințelor intr-o eră fără niciun sistem de comunicare? Am fost zăriți până la urmă dintr-un autobuz de un prieten de familie care ne-a cules de pe străzi și ne-a predat familiilor. Răspunsul lui Kucky la "tirada" părinților a fost sincer și inocent: ce, nu am voie să-mi plimb și eu "nevastra"?”


Așa își începe ”prezentarea” invitata noastră VIP ONLINE la Taverna Pescărească LA ZAVAT din Popa Nan 16 - Roxana Chihai. Ne-am cunoscut virtual pe FaceBook și apoi și personal când în urmă cu vreo 3 ani mi-a solicitat serviciile de consultanță pentru un producător de vin.



Am crezut că lucrează acolo, însă doar voia să-și ajute o prietenă. Are multă energie și tot timpul ajută pe câte cineva cu ceva. Primul beneficiar al acestor ”activități” dezinteresate și pline de energie este soțul său, Laur, care în momentul întâlnirii noastre se află în Islanda pentru un ”photo-trip” cu un grup de alți câțiva pasionați de natură și fotografie.



”Am continuat să fiu rebelă și răsfățată chiar și când am ajuns la unul dintre cele mai bune licee din Pitești, Zinca Golescu. La revederea după 25 de ani de la absolvire am constat că multă lume iși amintea stilul nonconformist și trăznăile mele. Am absolvit facultatea de chimie deși visul meu era să ajung medic... legist.” 



Am început festinul pescăresc cu un delicios tartar de somon cu avocado și pâine prăjită într-o interesantă asortare oenologică cu un vin Syrah de la Crama Ceptura, gama premium - Cervus Magnus Monte.



”În ultimii ani de facultate am colaborat în perioada târgurilor internaționale cu Neoset, celebra fabrică grecească de mobilă. Am fost practic printre primele hostesse! Îmi plăcea tare de mult ce făceam și m-am descurcat foarte bine, așa că mi-au propus în plus de contract un procent de 2% din fiecare vânzare făcută clienților aduși de mine. Probabil că aș fi putut să-mi fac o carieră în domeniu dar nu m-a atras prea mult acest tip de meserie.”



”La TIB mi-am cunoscut și soțul, el lucra la Bosch, iar cei de la Neoset le amenajaseră frumos standul pentru electrocasnice așa că eram și eu MOȚ acolo! Dacă la prima ediție ne-am "tatonat" la cea de a doua am preluat inițiativa și ne-am împrietenit.” 



”După câteva luni de conviețuire și două cereri în căsătorie lansate de el și refuzate de mine, ne-am căsătorit.”



Am subliniat cuvântul MOȚ pentru că Roxana chiar îmi face impresia unei pupeze (din tei) - cochetă, neastâmpărată și guralivă. De asemeni fac foarte ușor asocierea cu năzdrăvanul Nică din ”Amintiri din copilărie” (în finalul acestui foto-reportaj vă voi reîmprospăta puțin memoria, sper să fie o surpriză plăcută).



Syrah Cervus Magnus Monte, de la Crama Ceptura, este un vin baricat minim 6 luni, cu 13,5% alcool, de culoare roșu-granat, intens, clar și strălucitor, cu aromă complexă care sugerează mirosul de prune uscate, coacăze negre și scorțișoară. Posedă un gust amplu, catifelat, suficient de corpolent, cu taninuri moi. Impresionează prin distincție și complexitate. Se servește, de preferință, la temperatura de 16-18°C, în compania vânatului, a brânzeturilor aromate sau a oricărui tip de grătar. A fost perfect și cu alegerile noastre gastronomice de la această masă.


Crama Ceptura din Dealul Mare, sora mai mică a Purcari Winery din Basarabiava sponsoriza acest sezon al showului culinar MasterChef România cu gama de vinuri premium Cervus Magnus Monte



”După terminarea facultății am lucrat ca secretară a directorului unei firme de amenajări interioare sau asistent manager, cum se spune astăzi.”


”Un anunț de angajare ce ocupa întreaga pagină a ziarului România Liberă mi-a atras atenția și m-a provocat. Un holding ce funcționa ca și cameră de comerț a Elveției în diferite țări din Europa, angaja șef al Departamentului de Administrare Generală. Să povestesc despre numărul de candidați, tirul de interviuri, emoțiile aferente? Neeeh! Normal că am câștigat și am devenit cel mai tânăr ocupant al acestei poziții din toate reprezentanțele lor. Muncă multă, programul era infernal, dar atunci cred că mi-am descoperit apetitul pentru evenimente mondene. Eram invitată la toate lansările de produse din domenii de vârf, în locuri în care nu credeam că am să intru vreodată.” 



”M-am oprit când am nascut băieții și după ce am scăpat și de ultimul concediu pentru creșterea copilului am decis sa rămân acasă și să mă ocup o perioadă de ei. Trecusem și prin coșmarul pierderii primului nascut așa că nimic nu mă putea convinge că e mai bine și mai frumos decât să stau lângă copii. Laur, soțul meu, era în plină ascensiune a carierei, își făcea și MBA-ul în management, ca să dovedească probabil că un absolvent al Facultății de Aeronave poate studia orice, oricând și oricât. Între timp a mai absolvit o facultate și infinite cursuri. Clar i-a placut mult școala!”



Povestea Cramei Ceptura începe în 2005, la doar un an după ce se demarează construcția cramei, atunci când s-a degustat primul lot de vin Crama Ceptura.


Azi, după 10 ani de existență, Crama Ceptura are o capacitate de producție de 10 milioane de sticle pe an, o secție de vinificare care asigură prelucrarea a 10.000 de tone de struguri pe sezon, o capacitate de păstrare de aproximativ 6 milioane de litri de vin și echipament tehnologic sofisticat, de ultimă generație.




Eu și Laur ne-am luat singuri viața în piept și nu am cerut sau acceptat ajutorul familiilor noastre. Așa se face că am trecut prin multe încercări. Una dintre ele ne-a și determinat să luăm decizii importante referitoare la felul și locul în care vrem să trăim. Ne mutasem din Pipera, de lângă comunitatea de machedonifoarte dragă nouă, într-un bloc din Doamna Ghica. Pentru că apăruse pe lume și cel de-al doilea copil am decis sa ne montăm contoare de apă, la fel ca vecinii de la scările alăturate și ca milioane de oameni din România. Deși am respectat toate procedurile, iar administratorul a venit și a citit în prima lună consumurile, ne-am trezit că vecinii au făcut o sedință și au hotărât ei că de fapt ei nu sunt de acord ca noi să avem astfel de dispozitive.”


Am rămas tâmpiți, dar ne-am revenit rapid și am încercat sa-i facem să înțeleagă că este un drept perfect legal, le-am adus NOI de la RADET o hârtie în care li se explica cum să introducă consumul nostru în factura scării, dar ei nu și nu. Au refuzat apoi să ne primeasca banii de întreținere. I-am chemat ca să le facem plata inclusiv în fața unui executor judecătoresc. Nu s-au prezentat așa că am fost nevoiți să-i dăm în judecată și să-i obligăm astfel să ne primească întreținerea !!!”


Așa am ajuns la momentul în care am decis să ne depunem dosarul pentru emigrare în Noua Zeelandă. Din păcate a urmat celebrul și tristul 11 septembrie 2001 ce a dat peste cap legislația de emigrare și atunci am spus, dacă nu în altă țară, măcar într-o casă la curte vreau să stau! Și așa am ajuns la Mogoșoaia unde vă tot invit și pe voi, că tare e frumos pe aici și plin de evenimente interesante.”



Felul principal cu care ne-a onorat și răsfățat Chef George, sosit de curând din Corsica, a fost file de doradă la grătar cu un soi de turte de cartofi care semănau cu ”hash browns potatoes”, dar nu erau așa ceva pentru că nu aveau făină în compoziție, dar semănau și cu ”tocinei bucovineni”, dar nu aveau brânză printre ingrediente - oricum, a fost delicios și cu sosul alb care a catifelat totul.



Din 2006 mi-am înființat firma Plus Management Consulting și m-am ocupat de consultanță în vederea obținerii de fonduri structurale. Colaborez cu firme puternice, cu primării, dar mă pot ocupa în continuare de copii, de casă, de grădină, câine, iepuraș...”



Apetența pentru cultură, muzică și monden mă determină să mă implic în organizarea diferitelor evenimente spre disperarea soțului care mă vede mai rar și spre bucuria copiilor ce mai scapă astfel de mine.”



Din 2011 sunt voluntar al fundației The Door Mogoșoaia. Aici am descoperit nu cazuri, ci caractere, copii și tineri minunați.” 



”Ei îmi sunt ca o a doua familie, pe mulți îi întâlnesc, sfatuiesc și ajut chiar și după ce ei ies din "sistem".”



Iubesc foarte mult copiii și am avut privilegiul să botez, alături de soțul meu, vreo 17 puiuți. Primii noștri fini erau din leagănul de copii Sfânta Ecaterina.”


Sunt mare amatoare de muzică și cultură, sub orice formă, îmi plac oamenii interesanți și vinul bun care dezleagă limbile și leagă prieteniile.”




Roxana este ceea ce eu numesc ”PR cultural voluntar” - ea știe multe despre ce mișcă în spațiul cultural bucureștean (piese de teatru, concerte de muzică de toate genurile, expoziții etc) - așadar, cum mă întrebați pe mine pe FaceBook sau la telefon despre vinuri și cârnații aferenți, vă sfătuiesc să o ”deranjați” pe ea de câte ori vreți să vedeți ceva cultură de calitate. Ca pe orice Pupăză-din-Tei care se respectă, o va face să se simtă bine interesul vostru.



De mai bine de 10 ani, calitățile deosebite ale vinului produs la Crama Ceptura sunt apreciate nu doar de consumatorii din Romania, dar și de amatorii acestei nobile băuturi de calitate de peste hotarele  țării. Din 2005, din inima podgoriei Dealu Mare, pleacă spre paharele amatorilor de vinuri, cele mai bune soiuri realizate de specialiștii cramei: Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Merlot, Syrah, Muscat Ottonel, Pinot Noir.



Astfel, Crama Ceptura este mândră să-și afirme colaborarea cu Berry Bros. & Rudd, cea mai veche și mai prestigioasă companie distribuitoare de vinuri din Marea Britanie și întreaga lume. Începând cu luna decembrie 2014, pe rafturile magazinelor BBR și www.bbr.com stau, la loc de cinste, două feluri de vin Crama Ceptura: Fetească Neagră din 2012 și Fetească Regală din 2012. Așadar, Crama Ceptura este unicul vin românesc în lista vinurilor distribuite de BBR, cele mai bune din lume.



Cu o istorie de peste 300 de ani, magazinul BBR din centrul Londrei este considerat cel mai luxos distribuitor de vin din Marea Britanie. Furnizor al Casei Regale Britanice începând cu Regele George al III-lea, în beciurile secrete ale magazinului își organiza întâlnirile Napoleon al III-lea. Printre clienții de vază s-a numărat Lord Byron, iar vinurile sale au umplut paharele în fatalul vas de croazieră Titanic.



Roxana-Pupăza-din-Tei ne-a povestit și că odată, mai demult, fiul lor mai mic le-a spus că el și cu fratele său vor avea o soție comună pentru a nu a avea cheltuieli prea mari, astfel înjumătățind bugetul necesar pentru două neveste separat, așa rămânându-le mai mulți bani pentru toate sporturile de care sunt pasionați.


Oare cum de le-a venit ideea asta ? Genială, dealtfel...


Am încheiat ospățul cu tort de morcovi. Excelent ca textură, aromă și gust. Și avem și vederea mult mai bună! ;)


Am întrebat-o pe Roxana dacă sunt o familie bogată. A răspuns fără ezitare DA! Am rugat-o să-mi dea detalii, pe cât posibil.


”Suntem sănătoși cu toții, ne iubim, ne-am realizat profesional, ne urmăm pasiunile, suntem înconjurați tot timpul de prieteni - poate exista un tezaur mai bogat decât astea toate la un loc ?!?

Dacă te referi la partea strict materială...

Pe vremea bunicilor mei zestrea mamei era, printre altele, constituită din mai multe monede de aur puse într-o salbă. S-au adunat monedă lângă monedă de-a lungul timpului. Până când a fugit servitoarea cu salbă cu tot. A mai rămas o singură monedă care nu apucase să fie montată. Aceasta mi-a parvenit mie ca ”moștenire” de familie. La începuturi, când eram strâmtorați cu banii, am vrut să o vindem, dar un evaluator ne-a spus că în timp îi va crește valoarea numismatică, așa că nu mai am vândut-o și așteptăm să-i crească prețul în următoarele secole.


Pe scurt, averea noastră materială constă într-un bănuț.”


După această ”declarație de avere” inedită, am plecat de la Taverna Pescărească LA ZAVAT la Muzeul Țăranului Român unde neobosita regizoare Chris Simion a organizat un alt eveniment cultural fabulos în sprijinul teatrului independent românesc - Noaptea Devoratorilor de Teatru.





Aici am avut favoarea să văd piesa ”Cinci ore cu Mario” care se joacă în mod obișnuit la ”Un Teatru” - o tragicomedie în care actrița Florina Gleznea face un ”one (wo)man show” genial.


Credeți-mă, Florina Gleznea face parte acum din lista mea cu cele mai bune 10 actrițe românce ale tuturor timpurilor. Cine crede că exagerez cu ceva mă poate contrazice, dar numai după ce va vedea această piesă de teatru.


CONCURS - răspundeți la întrebarea următoare și puteți savura o masă delicioasă pentru două persoane la Taverna Pescărească LA ZAVAT  și la desert veți vedea o piesă de teatru cu geniala actriță Florina Gleznea la ”Un Teatru”.


ÎNTREBARE - cu ce am comparat cartofii preparați de Chef George ca garnitură pentru file de doradă la grătar ?


Răspunsurile vor fi trimise la colaborare@e-restaurant.ro până la 5 noiembrie 2015 și va fi desemnat un singur câștigător, prin tragere la sorți dacă este cazul. Succes! 








Încheiem foto-reportajul nostru maraton cu o imagine luată din caiac de către Laur, soțul Roxanei, pe lacul de la Mogoșoaia. Apoi, aveți și surpriza promisă. ;)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Poftă Bună de Viață! :)