marți, 24 septembrie 2013

Restaurantul Românesco-Italienesc Ai Sapori


Dragii mei, vreau să vă povestesc despre cum am petrecut o zi senzaţională pe care am început-o cu noaptea-n cap la ora 11,00 , unde în altă parte, într-un restaurant de lux, dar nu unul obişnuit, ci este vorba despre cel de pe scena Teatrului Nottara unde s-a desfăşurat jocul piesei "Matrimoniale" în regia binecunoscutei şi apreciatei Diana Lupescu, autor Lia Bugnar.


Extraordinară piesa de teatru, o tragicomedie cu întorsături de intrigă poliţistă. O poveste captivantă care m-a făcut să uit instant că este atât de dimineaţă, iar eu sunt şi la teatru şi la restaurant în acelaşi timp. :D


Cei patru actori au reuşit să mă facă să trăiesc în pielea fiecărui personaj interpretat, m-am înveselit şi aproape am plâns deodată cu ei, am strâns din dinţi sau m-a durut abdomenul de râs cum demult nu mi s-a mai întâmplat. Aplauze şi plecăciuni!


După atâtea emoţii ni s-a făcut şi foame şi poftă de conversat despre ceea ce tocmai văzusem şi admirasem la "Nottara".


Şi cum de mult timp şi de la multe persoane am auzit de un restaurant bun de cartier care ar fi făcut furori dacă era amplasat mai în centrul Bucureştiului, am decis că acum este momentul să mergem direct acolo, mai ales că vremea era superbă pentru lenevit la terasă - aşadar am purces la restaurantul italienesc (după nume) "Ai Sapori" din Drumul Taberei, undeva la intersecţia Bdlui Timişoara cu str. Sibiu. 


La faţa locului am aflat că a pornit ca restaurant italienesc, dar la "cererea publicului", adică a clienţilor, a trebuit să aibă două meniuri, adică unul italienesc şi un meniu românesc pentru a nu pierde nicio categorie de clienţi - pentru cei care sunt tentaţi să strâmbe din nas vreau să le amintesc că o afacere se bazează pe profit pentru a exista şi a se dezvolta, altfel dispare de pe piaţă şi va fi uitată şi înlocuită imediat de alta mai bine orientată la cerere. Adică s-a făcut şi gastronomic ceea ce au făcut Decebal şi Traian cu mult timp în urmă.


Eu mi-am început răsfăţul, ca de obicei, cu o bere Beck's la halbă (5 lei) şi cu o palincă (6 lei). Papionul de ShOOka Design este din nou martorul tăcut al unui nou ospăţ dintre multele petrecute de când am plecat în Turul Culinar al Bucureştiului la 26 mai 2013.


Sănătate şi noroc, dragii mei prieteni!


Au venit şi ciorbele comandate - între orele 12,00 şi 16,00 supele sunt incluse în preţul felului principal, fie că ai servit o pizza de 14 lei sau o porţie generoasă de creveţi la grătar de 45 de lei. Aceasta este formula foarte ingenioasă găsită de cei de la restaurantul "Ai Sapori" pentru "meniul zilei".


Supa de fasole fără afumătură, de post, era 10 lei în meniu, dar, după cum am explicat, a intrat în preţul felului al doilea de mâncare. Am plătit însă ardeiul iute 1 leu şi salata de ceapă albă (nu am vrut ceapă roşie pentru că aveam poftă de un gust mai intens) - 6 lei.


Foarte gustoasă, aşa cum trebuie să fie. E dificil să găseşti o mâncare normală, aşa cum eşti obişnuit de o viaţă.




Cealaltă "zeamă" testată a fost ciorba de burtă (12 lei) cu smântână (2 lei) şi ardei iute (1 leu). 




După cum se poate observa chiar şi din avion, nici asta nu mi-a plăcut! :P





Terasa are amenajat şi loc de joacă pentru copii pentru că proprietarii restaurantului "Ai Sapori" nu s-au zgârcit la spaţiu pentru a mai aşeza vreo două mese.


Iată şi ceaunele unde au bolborosit "live" ciorbele noastre.





În interiorul restaurantului se desfăşura un parastas.


Bune ciorbe! Mniam-mniam, glup-glup, slurp! :P :P :P


He, he! Bucurie mare! A venit şi vinul - un Merlot 2011 (40 lei) de la Domeniile Sâmbureşti, un vin sec bine potrivit pentru partea a doua a festinului de la restaurantul "Ai Sapori". Priviţi-l cum curge şi veţi fi vrăjiţi încă înainte de a-l mirosi şi gusta. Este alchimia soarelui, pământului şi sufletului oamenilor ce au lucrat la desăvârşirea licorii ce se înfioară în pahar.





Avem pe masă un spectacol gastro-oenologic, o fiesta a aromelor ce oricare gurmand şi-o doreşte.


Am poftit alături de Merlotul fermecător mai întâi la o porţie de "fileto balsamico", adică muşchi de vită cu capere şi sos balsamic (39 lei - preţul a inclus şi garnitura de cartofi cu rozmarin la cuptor). În meniu era specificat din greşeală că are şi parmezan.





Excelent pregătit muşchiul de vită, medium rare aşa cum l-am dorit. Sosul pe măsură!










Cel de-al doilea "test" al Merlotului a fost asocierea cu "scalopini alio, olio, peperoncini" - pe româneşte a fost o porţie delicioasă de file de porc cu usturoi, pătrunjel, ardei iute, ulei de măsline (24 lei inclusiv garnitura de cartofi prăjiţi). În meniu scria şi parmezan, dar cineva a uitat să-l pună. ;)









Merlotul 2011 de la Domeniile Sâmbureşti a trecut testele bucatelor savuroase de la restaurantul italienesc şi românesc "Ai Sapori" - un "wine pairing" inspirat! Să bem pentru astfel de mese reuşite! 


Am încheiat ospăţul cu un desert nemaiîntâlnit în Bucureşti - pizza cu fructe şi îngheţată (14 lei o porţie pentru 2 persoane). Recomand să faceţi drumul până la intersecţia Bdlui Timişoara cu str. Sibiu pentru a vă răsfăţa cu un asemenea "dolce". 








Să nu uit să vă spun ceva important - între orele 8,00 şi 11,00 se servesc mai multe meniuri de "mic dejun", probabil că vin mulţi taximetrişti să "alimenteze" aici la ieşirea sau intrarea în tură.


La întoarcerea spre casă, la Galeria de Artă "Simeza" de pe Magheru am dat de un vernisaj al unei expoziţii colective de sculptură - un final de zi pe măsura a tot ceea ce s-a petrecut de-a lungul său încă de la primele ore ale dimineţii.












Şi să nu uităm să comunicăm:


Turul Culinar al Bucureştiului continuă! Povestea merge mai departe! See you s(p)oon!



PS - iată şi prezentarea video a două dintre vinurile de la Domeniile Sâmbureşti.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Poftă Bună de Viață! :)